Lengyel testvérváros

2022.10.10. 19:00

Testvérvárosi szerződést kötött Várpalota Nysával

Testvérvárosi szerződést írt alá Várpalota és a lengyelországi Nysa városa. A megállapodást előbb a lengyel településen, majd a napokban a Thury-vár Lovagtermében írták alá a felek. A várpalotai ünnepségen itt volt Katarzyna Ratajczak-Sowa lengyel nagykövethelyettes, aki reményét fejezte ki, hogy az együttműködés eredményeként sok értékes kezdeményezés valósul majd meg a jövőben.

Szabó Péter Dániel

Ignácz Anita Éva jegyző, Campanari-Talabér Márta és Kordian Kolbiearz polgármester és Pawel Nakonieczny, Nysa képviselő-testületének elnöke a várpalotai Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota, és Kordian Kolbiarz, Nysa polgármestere látta el kézjegyével a Thury-várban tartott ceremónián a testvérvárosi szerződést, amely szerint a két település több területen is együtt fog működni a jövőben. 

A várpalotai városvezető köszöntőjében kiemelte: „azt keressük a testvértelepülési kapcsolatokban, ami összeköt bennünket, és nem azt, ami szétválaszt. Nyitott szívvel és szeretettel viseltetünk lengyel barátaink iránt, ezért is tartottuk fontosnak, hogy legyen hivatalos a kapcsolatunk.”

– A testvértelepülési kapcsolat a városdiplomácia egyik eszköze. Egy ilyen kapcsolat alapulhat hagyományokon, közös történelmen, de létrejöhet gazdasági megfontolásból, vagy azért, mert a hasonló adottságok okán képesek vagyunk közös célokat megfogalmazni. A Várpalota és Nysa közötti kapcsolat az utóbbiak közé sorolandó, hiszen az eddigi ismerkedések során kiderült: sok a közös a két településben, éppen ezért gyorsan jönnek a gondolatok és ötletek, hogy milyen területeken lehet majd együttműködni – mondta el Campanari-Talabér Márta. 

Katarzyna Ratajczak-Sowa lengyel nagykövethelyettes reményét fejezte ki, hogy a testvérvárosi kapcsolat eredményeként sok értékes kezdeményezés valósul majd meg a jövőben Fotó: Szabó Péter Dániel
 

Nysa város polgármestere aláhúzta, a világ most nagy kihívások elé néz, ezért rendkívül fontos a közös érdekek mentén való együttműködés. Kiemelte, a Covid-járvány és a háború is nehezítette a két város közötti kapcsolatot. 

– A feladatunk most az, hogy a testvérvárosi kapcsolatot megtöltsük tartalommal – jelentette ki Kordian Kolbiarz, aki szerint első körben a zene, illetve az iskolák közötti partnerségi kapcsolat lehet az a terület, amely erősítheti a két település közötti köteléket. 

Az ünnepi eseményen a Thuri György Gimnázim és Alapfokú Művészeti Iskola egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Cserregő Néptáncegyüttes tagjai adtak zenés, táncos műsort.

A testvérvárosi szerződést Lengyelországban is ünnepélyes keretek között írták alá szeptember közepén, ahol Dobos Tamás önkormányzati képviselő vezette a várpalotai delegációt, s Kordian Kolbiarz mellett magyar részről ő látta el kézjegyével a dokumentumot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában