Idősek világnapja

2022.10.06. 13:00

Ünnepséggel lepték meg felmenőiket Révfülöpön

Első alkalommal tartott vidám délutánt az idősek világnapja alkalmából a település nyugdíjasainak a nagyközség önkormányzata az Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottság javaslatára és szervezésében.

Tóth B. Zsuzsa

Az idősek világnapját első ízben ünnepelték Révfülöpön Fotó: önkormányzat

Kondor Géza polgármester köszöntőjében tréfásan megjegyezte, hogy ahogy a teremben végignézett, hirtelen úgy érezte, vagy ő, vagy a jelenlévők érkeztek más rendezvényre. Hiszen, ha körbe tekint, csupa fiatalt lát. Beszédében kiemelte az idősek tiszteletének fontosságát és azt, hogy a településen hosszú évtizedes hagyományokkal rendelkező nyugdíjasok karácsonya mellett immár ez az est is lehetőséget ad a közös együttlétre.

A Révfülöpi Általános Iskolai tanulóinak műsora megörvendeztette az egybegyűlteket, Péter Botond néptánc bemutatója, Gerics Natália szavalata és Klemens Barnabás magyar duda játéka derűt csalt minden arcra. Sümegi Gábor, a Révfülöpi Nyugdíjas Egyesület elnöke beszédében felidézte a klub kezdetei éveit. Amint mondta, a jelenlegi énekkarban heten már a megalakuláskor alapítók voltak, köztük Benéné Müller Mária kórusvezető, akinek fáradozását egy csokor virággal köszönte meg. Luxné Vincze Judit előadása középpontjában Ferenc pápa idősekhez szóló intelmei álltak, valamint kiemelt hangsúlyt kapott a játék szerepe az idős korban és a bakancslista készítésének fontossága, hogy minden napra jusson olyan program, mely örömet okoz. Ugyanakkor a generációk közötti tudás átadására jó alkalom egy recept, vagy épp a kedvenc virág magja. Így tovább vihetők a családi hagyományok a gyermekeken, unokákon keresztül. Az ünnepséget a Révfülöpi Nyugdíjas Egyesület 20 éves jubileumát ünneplő énekkarának műsora zárta. Repertoárjukból ízelítőt kaphatott a közönség, balatoni népdalokat és slágereket énekeltek, valamint Révfülöp testvértelepüléseinek tiszteletére megtanult lengyel és finn népdalokat szintén előadták idegen és magyar nyelven. Közben felidézték az énekkar megalakulásának történetét, a közös fellépéseket, a társ nyugdíjas kluboknál tett látogatásokat. A kerek évforduló alkalmat adott arra, hogy végig gondolják, mi volt a folyamatos összekötő kapocs a két évtizedes munkában. A közös éneklés élménye, a közönség hálás tapsa és a sok-sok együttlét. A 20 év alatt, a nyarat kivéve, minden hónapban gyakoroltak hetente egyszer. Az énekkar a községi rendezvények lelkes résztvevője, a pandémia előtt az adventi megbékélés  napjaiban három idősek otthonába vitték el a megnyugvás és a csendes emlékezés énekeit. A havonkénti találkozókon és a kirándulásokon gyakori a közös éneklés, nótázás. Gyertyagyújtással emlékeztek azokra a tagtársakra, akik ma már nem lehetnek velünk, végül a közönséggel együtt énekelve tették igazán meghitté a jubileumi ünnepséget. 

Forrás: önkormányzat 

A Slemmer József képviselő, élelmezésvezető és munkatársai által készített szeretetvendégség alatt lehetőség nyílt a kötetlen baráti beszélgetésekre, Domján Tamás vidám zeneösszeállításával pedig táncra perdülős hangulatot varázsolt a közönségnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában