Érdemes megmaradni a német nemzetiségben

2022.11.30. 20:00

Átadták a Deutsches Haust Veszprémben

Ünnepélyes körülmények között adták át a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának veszprémi székházát, a Deutsches Haust szerdán.

Juhász-Léhi István

Fotó: Penovác Károly/Napló

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár megnyitóbeszédében elmondta, a kommunizmus alatt szerte az országban megnehezítették a német közösség létét és megmaradását.
- Az elmúlt évtizedben hatalmasat tudtunk változtatni a közfelfogásban - mondta. - Abban, hogy érdemes megmaradni a német nemzetiségben. 
Kiemelte az összefogást is, ugyanis az államtitkár szerint nem elég egy megyei, országos, netán helyi nemzetiségnek a törekvése, hanem szoros összefogás kell ahhoz, hogy 50 vagy 100 év múlva az unokák és dédunokák németül is merjenek énekelni vagy tanulni.
Soltész Miklós szólt a németség parlamenti jelenlétéről is, amelyet Ritter Imre képviselő tölt be 2018-tól. Elmondta azt is, hogy egy évtizede kevesebb mint tíz óvodája, iskolája volt a német közösségnek hazánkban, míg ma 34 óvodát és 41 iskolát tartanak fent. 
- Több száz a civil szervezetek száma, akik az elmúlt években sok ezer programot valósítottak meg. Ez mind-mind a közösség létét erősíti - hangsúlyozta az államtitkár. - Ugyanúgy, mint a közösségi házak. 
Ennek kapcsán elmondta, több mint 40 közösségi ház újult meg a német nemzetiség területén, amibe most már a veszprémi Deutsches Haus is beletartozik. 

Mielőtt Soltész Miklós átadta volna a nemzetiségi ösztöndíjakat - amit idén a Lovassy-gimnázium két tanulója, Freund Ágnes és Gerhardt Emese vehetett át -, Kulcsár Dávid atya áldotta meg a házat. 
Az eseményen mások mellett részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke és Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke. Harmonikán Cziráki Bálint kísért, a Deutschklub énekelt, Burger Dóra szavalt, míg a Dreimal Rosmerein trió ének- és harmonikakísérettel tisztelte meg az ünnepséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában