Díjazott

2022.11.15. 07:00

Kalmár-díjat kapott a veszprémi Szabó Bálint

A veszprémi Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) Nonprofit Kft. ügyvezetője kapta meg a Kalmár-díjat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) éves konferenciáján.

Kovács Erika

Szalay Imre, az NJSZT ügyvezető igazgatója, Szabó Bálint, az ESZFK ügyvezetője és Beck György, az NJSZT elnöke Fotó: NJSZT

A rangos elismerést az Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) koncepciójának kidolgozásáért és fejlesztéséért vette át Szalay Imrétől, az NJSZT ügyvezető igazgatójától a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetnél a napokban. A laudációban elhangzott, a pandémia alatt a mindennapok részévé vált az EESZT, mely egy rendkívül összetett informatikai rendszer, megalkotása kiemelkedő tudományos teljesítmény. Szabó Bálint a tér koncepciójának megalkotását és a rendszer kidolgozását kezdettől fogva vezeti. 2014-től szakmai irányítása alatt jött létre az a szakértői csapat, akik részt vettek a tér kialakításában. ​ A díj a Neumann társaság azon elkötelezettségét jelzi, hogy az informatika eredményeinek társadalmi hasznosítása terén elért eredmények minél szélesebb körben ismertté és elismertté váljanak. 

A díjazott tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. 2016-tól az EESZT bevezetését, fenntartását és fejlesztését végző szervezeti egység főosztályvezetője az Állami Egészségügyi Ellátó Központban. 2018-ban A köz szolgálatáért Érdemjel Arany Fokozatával tüntették ki. 2020-tól a Nemzeti Egészséginformatikai Testület (NEIT) elnöke, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság Informatikai Főigazgató-helyetteseként koordinálta a hazai egészséginformatikai fejlesztéseket. 2022-től az ESZFK ügyvezetője. Több szakkönyv szerzője, rendszeres előadó az egészségügyi informatikai konferenciákon. A díjat Kalmár Lászlóról a Szegedi Tudományegyetem professzoráról nevezték el, akit Magyarországon a kibernetikai tudományok atyjaként tartanak számon. A díjat 1976 óta adományozzák a számítástudomány gyakorlati alkalmazásában élenjáró szakértőknek.

Mint ismert, a Neumann társaság GPS-ként kívánja segíteni a társadalmat a digitális világban való tájékozódásban, ennek jegyében zajlott a társaság konferenciája, ahol a díjakat átadták. Bojár Gábor, a Graphisoft alapítójának nyitóbeszéde után több érdekes szakmai előadás is elhangzott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában