Megrázó emberi sorsok

2022.11.30. 11:00

Világnapi konferencia a nőket érintő erőszak ellen

Figyelemfelkeltő konferenciát szervezett a Zonta Club a nők elleni erőszak világnapja alkalmából. A hölgyklub több mint tíz éve tűzte napirendjére a programot, ami sajnos világszerte, így hazánkban is még mindig súlyos társadalmi probléma.

G. Takács Mária

Rudinszky-Petrik Erzsébet, a Zonta Club elnöke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendezvényt a veszprémi polgármesteri hivatal Kossuth termében tartották. A résztvevőket a Zonta Club Veszprém nevében Rudinszky-­Petrik Erzsébet, a klub elnöke köszöntötte. Elmondta, az erőszak elleni tiltakozás világ­napján, november 25-én világszerte konferenciákat ren­deznek. 
Ezúttal a veszprémiek számos szakértőt kértek fel a téma boncolgatására. A rendezvény moderátori szerepét Rostáné Riez Andrea szociális szakember, szexuálpszichológus, a Zonta Club aktív tagja vállalta. Köszöntőjében Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő kiemelte, tiszteletre méltó vállalás a klubtól a kényes téma felkarolása. 
Hollósi Lajos rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi osztályának képviselője elmondta, hogy míg a korábbi évtizedekben a rendőrség családi ügyekbe csak akkor avatkozott be, amikor már vér folyt, ez 2006 óta másként van. A megváltozott jogszabály értelmében a rendőrség a családon belüli erőszakoskodót 72 órára távol tartásra kötelezheti, valamint jogi lehetőség van az erőszakot elszenvedő nőt kiemelni a családból. Ez a lehetőség azonban az albérleti árak és az egyéb anyagi körülmények miatt legtöbbször nem jelent megoldást. 
Purda Zsuzsanna jogi tanácsadó a veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény képviseletében úgy fogalmazott, megrázó emberi sorsokkal szembesül olykor. A rendszer hibájaként említette, hogy alaphelyzetben a bántalmazott nőt, gyermeket emelik ki a családi környezetből, ami a legtöbb esetben a család szét­eséséhez vezet, míg az agresszív, bántalmazó apa marad a közös otthonban. Továbbá jellemző a társadalmi megítélésre az áldozathibáztatás, különösen a nőket ért szexuális bántalmazás esetén. 
Rostáné Riez Andrea ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy tapasztalatuk szerint még ma is bizonyos társadalmi rétegekben, kultúrákban természetesnek tekinthetően van jelen, hogy a szexuális beavatás családtag, szülő részéről történik. 
Illy Gabriella szintén az áldozatvédelmi központ képviseletében kiemelte, a rendkívül nehéz helyzetben lévők jellemzően lehorgasztott fejjel érkeznek segítséget, tanácsot kérni. Némi sikerélményük azért naponta van, annak ellenére, hogy a végleges megoldás még távolinak tűnik, de az irányt, a reményt a megoldásra meg tudják mutatni. Így a legtöbben már reménykedve, emelt fővel távoznak az irodából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában