Közgyűlés

2022.12.15. 20:00

Élmezőnyben az átláthatóság terén

Útszakasz önkormányzati tulajdonba vételéről és arról is döntött a közgyűlés, hogy nem nyitják újra egyik ideiglenesen bezárt postahivatalt sem.

Marton Attila

A város tulajdonába került összekötő út

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) napirend előtti kérdésében arról érdeklődött, a Balaton Plaza melletti parkoló mikor nyit újra, és fizetős lesz-e, valamint a városban folyó útfelújítások miért húzódnak el ennyire, és várhatóan mikor érnek véget. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a városban bővül a parkolóhelyek száma: az ActiCitynél (volt gyermekkórház) parkolóház épült, míg az egyetemi épület és a Bakonyi Ház között mélygarázs készül. Hozzátette, jelentős számú parkolóhely jön létre az egykori szikvízparkoló és a bútorgyár volt területén, átadása után mindkét helyszín bekerül a fizetőparkoló-rendszerbe. Az útfelújítások kapcsán a polgármester elmondta, 24 utcát érint a teljes fejlesztés, a megkötött szerződés szerint január 6-ig be kell fejeznie a kivitelezőnek a munkát. Megjegyezte, egyes lakóövezeti utcák felújítása – például Kígyó és Tulipán utca – tavaszra marad.  

Hartmann Ferenc (MSZP–LMP–P) frakcióvezető arról kérdezte a polgármestert, mi lesz a veszprémi ivóvíz- és csatornaszolgáltatás sorsa, milyen tulajdonosi szerkezetben lesz biztosított a szolgáltatás. Porga Gyula leszögezte, az ellátásbiztonság ugyanazon a színvonalon marad. Hozzátette, a kormány felhívására egyeztetések kezdődtek, ezeken a polgármester azt képviseli, hogy a víziközművagyon maradjon az önkormányzaté. A polgármester reményét fejezte ki, hogy jövő év elején megszülethet az erről szóló döntés.  

Napirend előtti felszólalásában Hartmann Ferenc frakcióvezető, átláthatósági biztos közölte, Veszprém az információszabadság hazai élmezőnyében van: az összes hazai, 3210 önkormányzatot magában foglaló mezőnyben a kilencedik helyen végzett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tudományos értékű vizsgálatán. A kutatás a közpénzek átláthatóságára, a tájékoztatási, adatközlési kötelezettség széleskörű vizsgálatára irányult.

A közgyűlés döntése értelmében nem nyit újra egyik bezárt posta sem a megyeszékhelyen januárban. Mint ismert, a Magyar Posta energiatakarékossági okokból november elején négy veszprémi hivatalt – Ady utca, Dózsa György tér, Victor Hugo utca, Jutasi út – zárt be ideiglenesen. Az egyik posta akkor nyithatott volna újra, ha az önkormányzat finanszírozta volna a szolgáltatás díját. Ezt a jelentős terhet az önkormányzat nem vállalta. Visszakerül az önkormányzathoz a Vörösmarty téri volt okmányirodai épület, miután lemondott annak használati jogáról a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Önkormányzati tulajdonba és üzemeltetésbe kerül januártól az a tavaly tavasszal átadott, mintegy 600 méter hosszú útszakasz, amely a déli elkerülő beruházás miatt épült. Az útszakasz a Balatonalmádiba tartó 7217-es és az Európa utcát köti össze.

A testület arról is döntött, hogy út épül az Aradi Vértanúk útja és a külső körgyűrű találkozása mögötti ingatlanon létesülő Állatvédelmi Kompetencia Központhoz. Az önkormányzat és a beruházó Kittenberger Kálmán Nonprofit Kft. megállapodása alapján 2023. november végéig készül el a mintegy 320 méter hosszú útszakasz a város tulajdonában lévő és kisajátítással az önkormányzathoz kerülő ingatlanokon. 

Bognár Barbarát nevezték ki a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézmény élére 2023. májustól 2028. április végéig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában