Régészeti sírfeltárás önkéntesek segítségével

2022.12.12. 07:00

Országos elismerést kapott a Fekete Sereg

Az önkéntesség világnapjához közel ennél nagyobb ajándékot nem is kaphattak volna, mint az Önkéntes Központ Alapítvány Az Év Önkéntes Programja Díjat, hiszen idén Kinizsi-sírkutatásuk nyerte azt el – újságolta Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke.

Juhász-Léhi István

Az Önkéntes Központ Alapítvány húsz évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy elterjessze az önkéntesség eszméjét, és minél több embert biztasson arra, hogy önkéntesnek lenni jó. Az Év Önkéntes Programja Díjra olyan civil szervezeteket és intézményeket lehetett jelölni, amelyek mindennapi tevékenységeiket önkéntesek segítségével látják el. Megtudtuk, a zsűri 2022-ben a Kinizsi Pál és utódja, Horváth Márk maradványainak és Nagyvázsony, valamint a Balaton-felvidék helytörténetének mélyebb megismerését célzó régészeti ásatást – amely az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében valósult meg – díjazta. 

A nagyvázsonyi egyesület tagjai a díjátadón
Forrás: egyesület

A Kinizsi-feltárás a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület égisze alatt, a közösségi régészet elvei alapján zajlott, s azon 16 ország több mint 30 önkéntese vett részt. A nemzetközi önkéntesek mellett tucatnyi helyi és környékbeli fémkereső, kutató vette ki a részét a projektből, s antropológusok is segítették a kutatók munkáját. 
Az ásatást Pátkai Ádám Sándor, a Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régésze mint ásatásvezető és Győrffy-Villám Zsombor ásatásvezető-helyettes, a pécsi Janus Panno­nius Múzeum régésze vezette. A projektvezető Kandikó Csanád, helyettese pedig Kandikó Levente volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában