Folytatják

2022.12.18. 18:00

Régészek számoltak be a Kinizsi-sírkutatás eredményeiről

A Reményi Antal Rendezvényház adott otthont a hétvégén annak a Kinizsi-kutatással kapcsolatos előadás-sorozatnak, ahol az idén augusztusban indult régészeti ásatás – a törökverő hadvezér és utódja, Horváth Márk maradványainak fellelése érdekében – eddigi eredményeiről is beszámoltak a szervezők.

Juhász-Léhi István

Kandikó Csanád a Kinizsi-sírkutatás történetéről tartott nagyszerű előadást

Fotó: Juhász-Léhi István

A program a vázsonyi pálos kolostornál kezdődött, gyetyagyújtással és koszorúzással emlékeztek a megjelentek a veretlen hadvezérre és utódjára, Horváth Márkra. Az előadások előtt Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke a Napló érdeklődésére elmondta, a Kinizsi-feltárás eredményeit mutatják be a fiatalok, azt, amit az idei felmunkálatok során találtak a régészek és segítőik. 

Mint arról nemrégiben lapunk is beszámolt, az Önkéntes Központ Alapítvány Az Év Önkéntes Programja Díját nyerte el idén az egyesület a Kinizsi-sírkutatás projekttel, amelynek a lényege az volt, hogy 16 országból 30 fiatal egy hónapon át a nagy hadvezér maradványai után kutatott. A díj hatalmas elismerés az idén negyedszázados egyesület életében: Kandikó Rita ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az önkéntességért végzett munkájuk elismerése, ami motivációval bír a folytatással kapcsolatban. Ami biztos, 2023-ban is szeretnék folytatni a Kinizsi sírja utáni kutatást, és jövőre is várják az önkénteseket.

Az első előadás az ásatás résztvevőinek élménybeszámolójával kezdődött, majd Kandikó Csanád projektvezető tartott beszámolót a Kinizsi-sírkutatás történetéről, Kinizsi maradványainak lehetséges hollétéről. A programsorozat második felében Győrffy-Villám Zsombor ásatásvezető-helyettes előadását hallhatták a jelenlévők a régészeti feltárás eredményeiről, érdekességeiről, zárásként pedig Pátkai Ádám Sándor ásatásvezető számolt be az érdeklődő közönségnek sok más mellett az eddigi leletekről, melyek kis része megtekinthető volt a helyszínen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában