Jogsértés bejelentése előtt panaszlevelet kell küldeni

2023.01.22. 12:00

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, biztosítják-e a kereskedők az elektronikus fizetést

Az elmúlt években sok változás lépett életbe a fogyasztóvédelmi szabályozásban a vásárlók érdekében. A legutóbbi ilyen fontos módosulás 2022. május 28-ától hatályos, és az álakciózásnak vetett véget azzal, hogy előírta a korábbi ár, díj megadását, és annak meghatározását feltételekhez kötötte. A múlt év utolsó napjaiban és idén év elején is bevezettek néhány átalakítást, ezek a fogyasztókat is érintik. 

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay.com

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szakértői hívták fel lapunk figyelmét az egyik fontos változásra, aszerint a kormányhivatalban működő fogyasztóvédelmi hatóság eljárása esetén a megindításnak az a feltétele, hogy előtte a vevő, a szolgáltatást igénylő kísérelje meg közvetlenül az érintett vállalkozással rendezni vitás ügyét. Tehát mielőtt a fogyasztó jogsértés észlelése miatt bejelentést tenne, elvárás, hogy első lépésben panaszát, kifogását közölje a céggel, a kereskedővel vagy a szolgáltatóval. A Fome szakemberei ezért azt javasolják, hogy ilyenkor az észrevételt a bizonyíthatóság miatt írásban – e-mailben vagy postai tértivevényes levélben – küldjük el, akkor annak másolatát csatolni tudjuk a hatóságnak címzett kérelemhez. Így a panaszos igazolni tudja, hogy megpróbált megoldást keresni problémájára, igyekezett megegyezni a vállalkozással. Továbbá a kormányhivatalban működő fogyasztóvédelmi hatóság hatáskört kapott annak ellenőrzésére is, hogy egy adott kereskedő biztosítja-e a vásárlók részére az elektronikus fizetés lehetőségét. Eddig erre nem volt jogköre.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában