Ha kell, van korlátozás – Olvasóink kérdésével megkerestük a közútkezelőt

2023.01.23. 17:30

Miért nem zárják le a 82-est a kamionok előtt?

„Amikor elkezd havazni a Bakonyban, miért nem zárják le a 82-es főutat Gyulafirátóttól egészen a cseszneki szerpentin végéig úgy, hogy kamionok ilyenkor ne használhassák?" – olvasónk szerint ez lenne a helyes döntés, meg is indokolta, miért gondolja így. A közútkezelő válasza szerint szükség esetén bevezetnek ilyen korlátozást.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay-illusztráció

Hétfőn elkezdődött az olvadás, de az elmúlt napokban jelentős mennyiségű hó esett környékünkön, ami a közlekedést megnehezítette. Olvasónk ezzel kapcsolatosan fordult szerkesztőségünkhöz. „Amikor elkezd havazni a Bakonyban, miért nem zárják le a 82-est Gyulafirátóttól egészen a cseszneki szerpentin végéig úgy, hogy kamionok ilyenkor ne használhassák? A meteorológia azért jelzi, mikor várható nagyobb hó, tartós havazás. Ilyenkor ezen a szakaszon, Cseszneknél vagy Zircnél, esetleg Eplénynél, az emelkedőkön, a kanyarokban – ahogy az elmúlt napokban Kardosrétnél – rendre keresztbe fordul egy kamion az úton, és akkor a személyautósok se tudnak közlekedni, továbbhaladni. Ha belefutnak a balesetbe, akkor ráadásul fagyoskodva várakozhatnak a sorban sokáig, ha nem tudnak megfordulni. Ez már évek óta így van, nem értem, miért nem előzik meg. Mehetnének ilyenkor más útvonalon a kamionokkal, a nagy teherautókkal, a vezetőiknek is biztonságosabb lenne így. Lehet, hogy kicsit hosszabb lenne az út, de a félórás kerülőnél sokkal tovább tart a mentés, az árokba csúszott jármű kihúzása, a vizsgálat, az egyebek" – fogalmazott a férfi és kérte, keressünk szakembert, aki elmagyarázza, miért nem lehet meghozni mindig időben ezt a döntést. 

Megkerestük az ügyben a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezetőtől kaptunk tájékoztatást. Válasza szerint, amikor szükség van rá, igyekeznek közlekedésbiztonsági és forgalomszervezési okokból ilyen korlátozást bevezetni, mert sokszor tapasztalják, hogy az emelkedőkön még kisebb latyakban is, ha egy kamion lendületet veszít, nem tud továbbhaladni. Ez azt eredményezi, hogy a közútkezelő munkagépei szintén a feltorlódott kocsisorban várakoznak, így viszont nem tudják végezni a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ami újabb balesetveszélyes szituációkat eredményez. 

„Így a 82-es főúton a kamionstopot vagy -korlátozást, amennyiben az időjárási viszonyok indokolják, a rendőrséggel közösen, meghatározott rend szerint bevezetjük a téli időszakokban. Törvényileg szombaton reggel 10 órától vasárnap este 22 óráig kamionstop volt érvényben az elmúlt hétvégén is, további korlátozás bevezetése indokolatlan lett volna" – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában