De ki az én felebarátom?

2023.01.15. 19:37

Ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért

Irgalmas részvéttel hajoljunk le a bajba jutott emberekhez, mondta Takáts István érseki általános helynök, főszékesegyházi plébános a veszprémi imanyolcad nyitó istentiszteletén vasárnap délután a Kálvin parki református újtemplomban.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos

A Krisztus-hívők egységéért idén is megrendezik az ökumenikus imahetet/imanyolcadot, január 15-e és 22-e között. Az imahét anyagát és istentiszteleti rendjét a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze. A minnesotai keresztények az alábbi szentírási szakaszt választották útmutatásul az ökumenikus imahétre: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra…” (Ézs 1,17)  Ézsaiás/Izajás próféta egyértelművé tette számunkra, hogy Isten mindig tisztességet és igazságot vár el mindannyiunktól az élet valamennyi területén. Erre a vezérfonalra épül az idei ökumenikus imahét fő üzenete. Olyan gondolatokat kapunk nap mint nap, amelyek erősítik hitünket és erkölcsi értékrendünket.

Az imanyolcad nyitó alkalmát vasárnap Veszprémben a Kálvin János parki református újtemplomban tartották, ahol Závodi Zsuzsanna, a gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a jelenlévőket. Takáts István érseki általános helynök, főszékesegyházi plébános az irgalmas szamaritánus példázata alapján (Lk 10-25-36, „Megkérdezte Jézustól: De ki az én felebarátom?”) hirdette Isten igéjét. A pap és a lévita továbbment, amikor meglátta a rablók által kifosztott, megvert, félholt embert, az arra utazó szamaritánusnak viszont megesett rajta a szíve. Sokszor kifogásokat keresünk, miért ne mi, miért ne most, miért ne itt tegyünk meg valamit. A szamaritánus nem programszerűen cselekedett, letért az útjáról, beengedte, befogadta az életébe ezt az embert. Takáts István hangsúlyozta, nem felülről, a biztonságos környezetünkből, nem erőből kell a jót cselekedni, hanem irgalmasan, szeretettel. Az érseki általános helynök ikonábrázolásokat említett a példázattal kapcsolatban: van olyan ábrázolás, ahol a szamaritánus a Krisztus, aki senki mellett nem megy el részvét nélkül, de látunk olyat is, ahol a sebesült, félholt ember a Krisztus, akihez lehajolnak. Vegyük észre a bajba jutottakat, engedjük őket a szívünkbe, hajoljunk le hozzájuk, zárta gondolatait az igehirdető.

A nyitó alkalmon katolikus, református, evangélikus hívek közösen imádkoztak az egységért. Az istentisztelet végén Závodi Zsuzsanna, Takáts István és Isó Zoltán evangélikus lelkész mondtak áldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában