Mise és Keresztelő

2023.02.02. 12:00

Az ukrán görögkatolikus misén keresztszülőkre talált a hároméves Olena

A közelmúltban Veszprémben misézett Damjan Gaborij görögkatolikus lelkész, a magyarországi ukrán közösség kedvelt egyházi vezetője. A

Jákói Bernadett

Fotó: Jákói Bernadett

A veszprémi Érseki Főiskola kápolnájában az elmúlt időszakban egyre gyakoribbak az ukrán nyelvű misék, amelyeket a városunkba és környékére települt ukrán menekültek számára tesznek időszakosan, az igényeknek megfelelően lehetővé: nemcsak az ukrán vízkereszt megünneplésére, hanem – idén először – ezzel egybekötött keresztelő ceremóniára is sort került. 

Egyre nagyobb az igény arra, hogy az ortodox, görögkeleti hívők  is gyakorolhassák vallásukat, egyházi tradícióikat. Ami kuriózum, hogy a misét követően egy hároméves, menekültként a családjával érkezett kislány, Olena keresztelőceremóniáját végezte el Damjan atya. A ceremóniát színesítette a tradicionális ruhákban érkezett ukrán egyházi kórus, amelynek tagjai csodálatos liturgikus színdarabbal tették emlékezetessé a keresztelőt. 

A jeles ünnepség felemelő élményt nyújtott a magyar és az ukrán híveknek egyaránt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásával vendégül látták a misén és a keresztelőn megjelent híveket, a közösség tagjait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában