Mulattak

2023.02.23. 08:00

Farsang farkán a vígságé volt a főszerep Magyarpolányban

Kiszebábégetéssel, forró teával, forralt borral, fánkkal és farsangi finomságokkal várták a felvonulókat a plébánia udvarán.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A télűző felvonuláson két nemzetiség mutatkozott be Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Második alkalommal rendeztek télűző felvonulást a faluban. A polgármesteri hivataltól a sváb és sokác népszokásoknak teret adva a plébánia udvaráig kereplővel, dudával és busóálarcokkal, kicsik és nagyok együttesen „Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él” rigmusokkal vonultak végig.

A rendezvényt Magyarpolány község önkormányzata, német nemzetiségi önkormányzata és a Német Nemzetiségi Egyesület szervezte. A farsang elnevezés a német Fasching főnévből, az pedig a faseln (fecsegni) szóból ered – tudtuk meg Grőber József polgármester beszédéből. A farsang farkán még a vígságé a főszerep – mondta, és kifejtette, hogy a sokác és a sváb népszokás ötvözésével együttesen űzik el a telet. A svábok zajkeltő eszközökkel, dudával, kereplővel, míg a sokácok Mohács környékéről busó álarcokkal űzték el Magyarpolányban is a telet.

A felvonulást a polgármester egyedülállónak nevezte, mivel a két nemzetiség népszokásainak együttes megjelenése is azt bizonyítja, hogy az együttélés és a két kultúra egymást kiegészítve, akár egymásra épülve tökéletesen működik. A hagyományos kiszebábégetés után fánkevő és versmondó versenyt is rendeztek, valamint a névnapos Zsuzsannákról sem feledkeztek meg a rendezők, minden jelen lévő Zsuzsanna egy sváb könyvjelzőt kapott ajándékba. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában