A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

2023.02.24. 17:11

„Közös felelősségünk az emlékezés”

Minden bölcs nép tudja, hogy a történelem az élet tanítómestere, hogy az elmúlt korok bűneit el kell mondanunk az újabb nemzedékeknek, hogy ne ismétlődhessenek meg többé. Ezt mondta beszédében Duna Katalin, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a zsúfolásig megtelt arácsi népházban.

Kovács Erika

A jelenlevőket Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója köszöntötte

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- Meg kell tudniuk a fiataloknak a tiszta és teljes igazságot, és nekünk, az előttük járó nemzedéknek kötelességünk mindazt az ismeretet átadni, amelyeknek birtokában vagyunk, fogalmazott Duna Katalin. A megemlékezés szónoka kiemelte, meg kell ismerniük a sztálinizmust, a Rákosi-Gerő-Farkas Mihály-féle magyarországi kommunizmust. Minden magyarnak tudnia kell az Államvédelmi Hatóságról, amely két börtönt és négy internálótábort működtetett, két év alatt 3,2 milliárd forintot használt fel, míg az átlagfizetés havi 800 forint volt. Besúgóhálózata 40 ezer emberből állt, egymillió 280 ezer személyről vezettek nyilvántartást. 

Elhangzott, azokban az években a félelem ülte meg az országot. Senki sem érezhette magát biztonságban, akkor lett fogalom a „csengőfrász” kifejezés, mert nem lehetett tudni, kiért jön éjszaka a fekete autó. Az ’56-os forradalom leverése után a 20. század újabb terrorhulláma borította be az országot Kádár János vezetésével. A szónok beszélt egyebek mellett a munkásőrségről, a pufajkásokról, a statáriumról, a Vörös Hadsereg invázióiról, Lenin rémtetteiről, a földművesek kifosztásáról, a több százezer áldozatról.

20230223 Balatonarács

A kommunista diktatúrák áldozatairól emlékeztek meg a Balatonarácsi Népházban.

Fotó: Nagy Lajos NL
Veszprém Megyei Napló

Képen: A jelenlevőket Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója köszöntötte.
Fotós: Nagy Lajos/Napló

– Emlékezzünk most mindazokra, akiket a kommunista diktatúra a nép nevében meggyilkolt, megnyomorított, kitelepített vagy száműzött hazájából, akiknek családjait és életét Rákosi és Kádár embertelen rendszere tönkretette, akiknek hivatását derékba törte. Emlékezzünk a magyar gulágon elpusztultakra, a kitelepítettekre, a származásuk miatt meghurcoltakra. Közös felelősségünk, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak emléke fennmaradjon, és soha többé ne ismétlődhessen meg hasonló szörnyűség! – hangsúlyozta Duna Katalin. 

Balatonfüreden, az önkormányzat szervezésében több helyszínen is emlékeztek. Így Holczer András, alpolgármester mondott beszédet Vaszary Gábor emléktáblájánál, Császár Attila, a Balatonarácsi Református Egyházközség lelkésze, a város díszpolgára pedig Bata Ferenc emlékhelyénél. Mindenütt koszorúkat is elhelyeztek, a Lóczy gimnázium diákjai műsort adtak a népházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában