Összefoglaló

2023.02.01. 09:00

Lassult a természetes fogyás üteme, díjazott turisztikai honlap, falusi disznóvágás – Híreink a vármegyéből

NA

Itt a disznóvágás ideje

Forrás: archív

Lassult a természetes fogyás üteme Veszprém vármegyében
Tavaly ősszel 339,3 ezren lakták Veszprém vármegyét és mintegy 1500-al haladta meg a halálozások száma a születésekét a múlt év első három negyedévben – írta meg a Napló a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Tavaly januártól szeptember végéig országos átlagban a halálozások száma jelentősen visszaesett az egy évvel korábbi – a koronavírus-járvány miatti – magas bázishoz képest, és ez a tendencia Veszprém vármegyében is érvényesült.


A balatonalmádi közösség helyszíne
Húsz éve épült meg a Pannónia kulturális központ Balatonalmádiban, húsz éve működik. A jubileum alkalmából felidézték a múltat, és kitűnő programokat szerveztek – számolt be róla a veol.hu. Kontrát Károly országgyűlési képviselő – aki húsz évvel ezelőtt jelen volt a megnyitón – a mostani ünnepségen felidézte, hogy közbenjárására 463 millió forint kormányzati támogatást kapott Balatonalmádi az intézmény megépítéséhez. Az intézmény létrehozását jó döntésnek nevezte, a népszerű hely számos kulturális rendezvénynek adott helyet az elmúlt évtizedekben. A szintén kormányzati támogatással megújult magtárral és a kolostorral együtt meghatározó a város kulturális életében.


Díjat nyert a veszprémi turisztikai honlap
Veszprém város hivatalos turisztikai portálja, a veszpreminfo.hu nyerte Az Év honlapja 2022 díjat turizmus kategóriában, amelyet a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. üzemeltet – olvasható a Naplóban. Az Év Honlapja felhívásra beérkezett pályázatokat 28 kategóriában díjazták. Az elbírálás legfőbb szempontjai között szerepelt a dizájn, azaz a honlap vizuális megjelenése, a felhasználói elégedettség és élmény. A döntés során súlyozottan számított, hogy a honlap tartalmi része mennyire támogatja a marketingcélok megvalósítását. A nevezők kreativitását, találékonyságát is kiemelten értékelték a bírálat során. A veszprémi turisztikai portál a látogatói és a techonológiai elvárásoknak megfelelő, felhasználóbarát menürendszert és aktuális információkat tartalmaz. Az oldalon könnyen kezelhető, személyre szabott megoldással éjjel-nappal foglalható csomagmegőrzés és idegenvezetés is.


A veszprémi használt molinó nem vész el, csak átalakul
A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek egyik nagyon fontos szemlélete a környezettudatosság, a fenntarthatóság, amelynek szellemében a molinókat már korábban is felhasználták, és a megnyitóra készülteknek is ezt a sorsot szánják – mondta el a veol.hu érdeklődésére Müller Mihály sajtófőnök, aki hozzátette, még nem tudják, mi készül majd belőlük, de a korábban felhasználtaknak érdekes lett a sorsuk. A Magyar Mozgókép Fesztivál ponyváiból utcabútorok készültek. Az EKF irodáiban vannak vendégbútorok, melyek szintén hasonlóan születtek. A molinókból varrt hátizsákokat ugyancsak modernek, trendik, akárcsak az övtáskák, a tolltartók, a piaci kosarak és a neszesszerek.


Várpalotán köszöntötték az idei első újszülöttet
Várpalotán a város polgármestere immár 13 esztendeje minden januárban köszönti az év első újszülöttjét. Campanari-Talabér Márta Bátorkő utcai otthonában látogatta meg Fodor Diánát, aki január 1-jén 22 óra 40 perckor, 3650 grammal jött a világra – számolt be róla a Napló. Várpalota polgármestere otthonában látogatta meg a családot, és gyermekjátékokkal, egészségügyi csomaggal, édességgel és egy palack borral köszöntötte őket.

Várkisasszony kerestetik Cseszneken
A Himfy Bandérium a cseszneki várban rendezi meg – várhatóan májusban – a Hírvivők Via-dalát. Ezzel kapcsolatosan felhívást tett közzé, szeretnék megválasztani erre a rendezvényre a várkisasszonyt és udvarhölgyeit. Várják a jelentkezőket – írta meg a veol.hu a részleteket is ismertetve.


Sümegen igazodnak a helyi igényekhez
Középpontban a sümegi kultúra. Negyvenéves a művelődési központ Sümegen, az intézmény működésével középpontba állítja a város kultúráját – olvasható a Naplóban. A nehéz helyzet ellenére is több mint száz kulturális, közművelődési rendezvényt tudtunk megszervezni a tavalyi esztendőben – tájékoztatta a napilapot Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgatója. A sümegi intézmény három pályázatot is nyert, ezek kiegészítik, színesítik rendezvényeiket.


Falusi disznóvágás Bakonybélben
Bakonybélben a község hagyományos, falusi disznóvágással egybekötött rendezvényét idén február 11-én, szombaton tartják meg, reggel nyolc órától a faluház előtti területen. Ismét lesz forraltbor-főző és házipálinka-verseny, várják a nevezéseket – ez a rendezvény is szerepel a veol.hu programajánlójában.  


A füredi röplabdások a második ellen tudtak nyerni
Bravúros, szép sikert aratott a Szent Benedek RA Balatonfüreden, hazai pályán a női röplabda Extraligában. A tabella harmadik helyezettje fogadta a másodikat a tizedik játéknap rangadóján a női röplabda Extraligában. Jó kezdéssel adta meg a meccs alaphangját a Füred, amely irányította a szettet, s bár a békéscsabaiak felzárkóztak a hajrára, a hazaiak nyertek 25-22-re – írta meg a Napló sportrovatában.


Két alapember távozik a pápai Perutz csapatától
Hazai edzőmérkőzésekkel folytatódik a pápai csapat felkészülése. Két idegenbeli előkészületi találkozóval folytatta a felkészülést a Perutz FC. A pápaiak Sárváron egygólos győzelmet arattak, Szombathelyen kétgólos vereséget szenvedtek. Mindeközben két alapember bejelentette távozási szándékát: Szántó Marcell és Ruzsás Dávid – áll a veol.hu cikkében. A pápaiak három hazai mérkőzéssel folytatják a felkészülést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában