Láthatták a gyártás teljes folyamatát

2023.02.13. 16:00

Várpalotai delegáció látogatott az osztrák üzembe

Az osztrák Hirtenberger Defense Systems (HDS) aknavetőket és gránátokat gyártó üzemében tett látogatást a napokban Campanari-Talabér Márta polgármester vezetésével egy 22 fős várpalotai delegáció.

Szabó Péter Dániel

A város döntéshozóiból, várpalotai polgárokból és a gazdasági élet szereplőiből álló csoport azért látogatott el a Hirtenberg város központjában található, 1860-ban alapított és azóta sikerrel működő üzembe, mert a magyar állam megvásárolta a céget s Várpalotára telepíti a gyártást. 

A várpalotai delegáció a hirtenbergi gyár múzeuma előtt
Fotós: Szabó Péter Dániel

A helyszínen a cég két ügyvezetője fogadta a Várpalotáról érkezőket, s a társaság több mint másfél évszázados történetét bemutató kiállítás megtekintése után részletesen beszámoltak annak működéséről. Elhangzott, a HDS tüzérségi eszközöket és lőszereket gyárt. Hadiipari termékskálájuk az aknagránátok különböző típusaitól az aknavetőkön és a kiegészítő tábori felszereléseken át a célzó- és tűzvezető rendszerekig terjed. 

A kisváros központjában található, szigorúan őrzött üzemben különösen nagy hangsúlyt fektetnek a biztonsági előírások betartására, a munkatársak folyamatos képzésére. Minderről egy vezetett üzemlátogatás során a várpalotai csoport tagjai is meggyőződhettek. Láthatták a világszinten is vezetőnek számító 60, 81 és 120 milliméteres kaliberű gránátok gyártásának teljes folyamatát.

Campanari-Talabér Márta polgármester a látogatást követően kérdésünkre elmondta, több hónapos szervezést követően az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. segítségével valósulhatott meg a hirtenbergi utazás. Legközelebb, tette hozzá, a Rheinmetall Lynx harcjárműveket gyártó zalaegerszegi üzemébe látogat majd el egy várhatóan nagyobb létszámú várpalotai csoport. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában