Egy régi téli bálon kezdődött

2023.02.14. 17:30

Most vagy sohából most és mindörökké – Piri mama és Jani papa két évig levelezett

Drága Piroskám! – rengeteg ilyen kezdetű levelet írt Mayer János a két év katonaság alatt a szerelmének, aki már 45 éve a felesége. Máig nem felejtik azt a régi téli bált, amelyre a férfi a hidegben elbiciklizett, ott kezdődött kapcsolatuk. Megismerkedésünk története felhívásunkra unokájuk jelentkezett.

Rimányi Zita

Mayer Jánosné és Mayer János Fotók: családi 

 

„Szeretném Piri mama és Jani papa történetét elmesélni, mert ők fontosak számomra, nagyon sok mindent megtesznek értünk, mindenben segítenek minket. Papa gannai származású, a nagyi Pápakovácsiban élt. Két egymással szomszédos faluban laktak. Ezt azért tudom, mert a nagypapám sokszor mesél nekem különféle történeteket arról, régen hogyan éltek, milyen kalandjaik voltak. Nemrég felidézte, hogyan kezdődött a mamival a kapcsolatuk, annak apropóján, hogy tavaly volt annak ötvenedik évfordulója. Papa – ahogy maga mondani szokta –, mielőtt megszerette a nagyit, több vasat tartott a tűzben. Sokszor ilyen macsónak adja elő magát, de én tudom, hogy egy arany ember" – írta szerkesztőségünknek címzett levelében Veilandics Korina. Az unoka soraiból az is kiderült, hogy a papát a mama hosszú hajával, vékony lábainak látványával és nőies alakjával fogta meg először. Ezért, amikor fél évszázada, Katalin napjához közel Piri azt mondta Janinak: „Ha akarsz tőlem valamit, akkor most gyere át a bálba! Most vagy soha!" – akkor a férfi rögvest átbiciklizett a téli hidegben Pápakovácsiba, annak ellenére, hogy akkor volt a szüleinek a 25. házassági évfordulója. 

Mayer Jánosné és Mayer János Fotók: családi 


A most vagy sohából most és mindörökké lett. "Akkor, ott, a bálban kezdődött az ő történetük, ami valójában a miénk is, hisz nélkülük mi sem lehetnénk. És ott, a bálon a papa állandóan puszilgatta a mamát, megállás nélkül, még tánc közben is. Szerelmük a kétévnyi katonaság idejét is kibírta, sűrű levélváltások közepette. A leszerelés, a hosszú-hosszú udvarlás után aztán 1978. április 29-én házasodtak össze. Most lesz a 45. házassági évfordulójuk. Egybekelésük előtt már megvolt az első házuk helye, majd családjuk lett, egy lányuk, aki a mi anyukánk" – fogalmazott Korina. Úgy véli, mindenben példaértékű nagyszüleinek élete. Szeretné, hogy ha majd eljön az ideje, őt is úgy szeresse valaki, ahogy a papa szereti, megbecsüli a mamát; és persze ez fordítva is igaz. Korinának pedig talán azért is olyan fontos a nagypapája, mert ő látta először a világra jövetelekor, ő volt ott a szülőszobán, mert az édesapát influenzásan nem engedték be.

Fotók: családi 

Hardi Piroska, azaz Mayer Jánosné és Mayer János együtt ért el mindent, együtt teremtettek otthont maguknak Pápán, a jóban-rosszban náluk nemcsak üres szólam, kitartottak egymás mellett akkor is, amikor nehéz volt. Mindig mindent megbeszéltek, vállvetve küzdöttek meg a gondokkal, ez erősítette összetartozásukat. Máig kimutatják szeretetüket, ha morgolódik is egyikük valamin, a következő pillanatban már azon jár az esze, hogyan járhatna a párja kedvében. 

 

Várjuk szerelmes olvasóink, párok jelentkezését
A hollywoodi álomgyárnak külön szakkifejezése van a romantikus filmek első fontos mozzanatára: összetalálka. A Szerelem a végzeten címűben például Kate Beckinsale és John Cusack egyszerre nyúl a boltban ugyanazért a kesztyűért, mielőtt egymásba habarodnak az általuk alakított karakterek. A való élet pedig sokszor fordulatosabb a regények, a mozivászonra kerülő forgatókönyvek sztorijainál. A Napló ilyen igazi történeteket szeretne megírni. Biztos, hogy Veszprém vármegyében sok szerelmes- és házaspárnak igazán érdekes volt a megismerkedése, az a bizonyos első pillantás, az, ahogyan egymásba botlottak. Ezekre a pillanatokra vagyunk kíváncsiak, mert felemelő boldog kezdetekről hallani. Kérjük, meséljenek róla nekünk, hogy megírhassuk lapunkban! Akár huszonévesek, akár hetvenesek, várjuk jelentkezéseiket, mert a szerelem kortalan, örökké aktuális. Akik vállalják nevük, fotójuk megjelenését, azoktól azt kérjük, küldjenek üzenetet szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre és azt írják a levél tárgyának: Megismerkedésünk története. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában