Házasság hete

2023.02.12. 14:00

Szeretetbe kapaszkodva

A Kálvin János parki református templomban tartották a Házasság hete helyi rendezvénysorozatának nyitó istentiszteletét vasárnap.

Marton Attila

A szeretet olyan, mint egy termés, egy gyümölcs, amely az élet fájáról származik

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Závodi Zsuzsanna lelkipásztor igehirdetésében a teremtéstörténetre utalva kiemelte, Isten az emberhez hozzáillő társat teremtett – a férfi oldalbordájából –, és odavezette a férfihez. – A hozzáillő társ nem ellenfél, nem zsarnok, nem közömbös és idegen, de nem is azonos a másikkal: kiegészíti a másikat. A két fél szeretetében, megbocsátásában és a hétköznapokban is egymáshoz illik, a másik nélkül egyikük sem futná be azt az életpályát, amit Isten rájuk bízott – fogalmazott Závodi Zsuzsanna, megjegyezve, ez nemcsak a házastársi kapcsolat, hanem a társadalom működésének alapja is: minden ember társa a másiknak. 

A bűnbeesés kapcsán arról beszélt, a tiltott gyümölcs a csábítás jelképes tárgya: az isteni odaadást megkerülve leszakítják a gyümölcsöt, csak magukra gondolva. Ennek kapcsán arra figyelmeztetett, ne a vágyódást, a kísértést helyezzék a középpontba, hanem „osszák meg életük zamatát”, a szeretetet társukkal. – Amikor Jézusra figyelünk, gyümölcsökké leszünk, amelynek zamatát megosztjuk másokkal. A szeretet olyan, mint egy termés, egy gyümölcs, amely az élet fájáról származik. Nem a jó és rossz tudásának fájáról, hanem az élet fájáról – fogalmazott. 

Az istentiszteleten a házaspárok személyes áldásban részesültek. A Házasság hete mottója idén Szeretetbe kapaszkodva, a rendezvénysorozatban február 19-ig rendeznek Veszprémben programokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában