Civil misszió

2023.03.09. 13:00

Befőzőautomatákat adományozott a CÖF-CÖKA

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány az idei évben is folytatja adománykörútját: szerdán a tótvázsonyi Janka Tanyának és a Várpalota Pétfürdő Kertbarát Körnek adtak át házi befőzőkészülékeket.

Juhász-Léhi István

Heizler Norbert, Molnár Ferenc, Janneke Brinks, Óhegyi Tamás és Szőnyi Kinga az átadáson

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A meghívottakat Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke köszöntette, majd Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány országos koordinátora az átadással egybekötött sajtótájékoztatón elmondta, 2016-ban indult útjára civil missziójuk, amelyhez nem sokkal később a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége is csatlakozott. Az elmúlt évek során több országjárásuk is volt, több mint 90 helyszínen jártak határon innen és határon túl. Ez alatt 400 befőzőautomatát és aszalókészüléket adtak át helyi civil szervezeteknek, közétkeztetési konyháknak, helyi kistermelőknek, őstermelőknek és nagycsaládos közösségeknek. A veszprémi a hatodik állomása volt 2023-as tavaszi országjárásuknak.

Elmondta azt is, hogy most nem ők választják ki a szervezeteket, a családokat vagy közösségeket, akik az adományokban részesülnek, hanem minden vármegyében megkérték erre a civil közösségi szolgáltató központokat. Hangsúlyozta, ezekhez a készülékekhez lehet közösségépítő programokat is szervezni. Ugyanakkor szerinte fontos, hogy a civil szervezetek ne csak pályázati pénzből tudjanak működni, programokat szervezni, hanem legyenek olyan adományozók – akár magánszemélyek, akár vállalatok –, akik anyagi hátteret is tudnak biztosítani. 

Óhegyi Tamás, a Veszprém Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektvezetője elmondta, a múlt héten érkezett hozzájuk a megkeresés, ám nem sokat kellett gondolkodniuk, azonnal két szervezet jutott eszükbe, akiket nagyon jól ismerünk. Az egyikük a tótvázsonyi Janka Tanya, ahol autista fiatalokkal foglalkoznak, kézműves programjaik vannak, kertészkednek – sorolta. A másik pedig a Várpalota Pétfürdő Kertbarát Kör, melyet a helyi kertbarátok között nem kell bemutatni, hiszen a természetvédelem, a környezetvédelem és a kertészettel kapcsolatos tevékenység jelzi tevékenységüket a környéken. 

A Janka Tanya képviseletében Janneke Brinks, míg a Várpalota Pétfürdő Kertbarát Kör nevében Molnár Ferenc vette át az adományokat. A készülékek mellett egy-egy receptgyűjteményt is átadtak az adományozók, melyet Budai Péter mesterszakács szakmai közreműködésével hoztak létre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában