Lakossági fórum Pápán

2023.03.09. 07:00

Egyre nagyobb kincs a víz

Lakossági fórumot tartottak a Pápa, Ady és Tapolca sétány területén csapadékvíz-csatorna építése című TOP-projektről. A találkozón a környéken lakó érintetteket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester és Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója látta el hasznos információkkal.

Haraszti Gábor

Időszerű volt már a 400 millió forintos beruházás

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A projekt összköltsége bruttó 400 millió forint, célja pedig kettős: egyrészt a város belterületére hulló csapadékvizek biztonságos elvezetése, a város belterületén áthúzódó Bakony-ér és Tapolca-patak elvezető rendszereinek rendezése, továbbá a vizek helyben tartásának elősegítése. A lakossági fórum a beavatkozási helyszínen történő sétával kezdődött, az érdeklődők végigmentek azon a két sétányon, ahol megépült az új csapadékvíz-elvezető rendszer. Kovács Zoltán a fórumon egy rövid történeti áttekintést követően a beruházás jelentőségét emelte ki. – Közel egy kilométer hosszú új csapadékvíz-elvezető épült, amivel a tókerti városrész elvezetési problémáit és az elöntéseket próbáltuk kiküszöbölni, a rendszer az első tapasztalatok alapján jól működik – fogalmazott a képviselő.

Áldozó Tamás arról beszélt, hogy az önkormányzatnak a csapadékvizek kezelésével kapcsolatban kettős feladata van. – A burkolt felületekről, valamint a lakóövezetekből a kártétel nélküli csapadékvíz-elvezetésről kell gondoskodni, többek között ezt szolgálta a megvalósult projekt is, másrészt a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására törekedni kell a csapadékvíz helyben tartására. Erre egyébként volt már példa Pápán, gondoljunk csak a Schwenczel-réti látványtóra, de a külső-várkerti tónak is van ilyen funkciója. Városunknak szinte spirituális kapcsolata van a vízzel, hiszen ennek köszönhetjük az életet és a folytonos továbblépés lehetőségét.

Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója a lakosság számára hasznos információkat osztott meg a résztvevőkkel azzal kapcsolatban, hogy a csapadékvizet az ingatlanjukon hogyan tudják megtartani és jól felhasználni, illetve arra is kitért, hogy az egyik legfontosabb kincsünkkel, az ivóvizünkkel hogyan kell jól bánni, természetesen e kettő között van összefüggés.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester és Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója
Fotós: Haraszti Gábor/Napló

– Ahhoz, hogy továbbra is meg tudjuk őrizni ivóvízkincsünket, mind az üzemeltetők, mind a lakosság részéről szemléletváltásra van szükség. Természetesen ezt nem lehet egyik napról a másikra megtenni, folyamatos, tudatos tervezés és tájékoztatás szükséges hozzá. A múlt a vízgazdálkodási kérdésekben már nem ad információt a jövőre nézve, folyamatosan figyelemmel kell kísérni a környezetünkben bekövetkező változásokat, azokat közösen elemezve és közösen gondolkodva kell kiértékelni és megtenni a szükséges lépéseket, hiszen megváltozott környezetünkhöz nekünk kell alkalmazkodni – húzta alá a vezérigazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában