Matek az utcán

2023.03.13. 11:30

Izgalmas matematikával várták az érdeklődőket a matematika világnapján Veszprémben

Izgalmas bemutatókkal és logikai játékok versenyeivel ünnepelték a matematika világnapját vasárnap a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Bolyai Társulat kezdeményezésére országszerte hét helyszínen mintegy hetven önkéntes részvételével rendezték meg az eseményt. Veszprémben a Minerva Tanulási Alternatíva adott otthont a programnak. Bándi Klára, a Minerva alapítója és vezetője elmondta, a rendezvénnyel a matematikát igyekeztek népszerűsíteni. Ennek érdekében változatos programokkal készültek, amelyekre minden korosztályt vártak az óvodásoktól az idősekig. A többi között szúdokubajnokságot tartottak és különféle táblajátékokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők Sótonyi Sándor vezetésével. Sokakat vonzott a Rubik-kocka bemutató: Pintér Gábor matematika-informatika-testnevelés tanár a Rubik-kocka mintegy ötvenféle változatát mutatta be. Bándi Klára úgy vélte, a matematika abban különleges a tudományok között, hogy szinte mindegyik tudományterületet segíti, legyen szó például a nyelvészetről, a biológiáról vagy a fizikáról. Hozzátette, a matematikai felfedezések előreviszik a világot: példaként a fraktálokat – komplex geometriai alakzatokat – említette, amelyeket az 1980-as években fedeztek fel, manapság pedig a képtömörítéseket ennek alapján végzik. 

Pintér Gábor kérdésünkre elmondta, az utóbbi években nagyon sokféle, az eredetitől eltérő belső szerkezetű Rubik-kocka vált elérhetővé, az eseményen ezekből mutatott be több tucatot. A pedagógus azt tapasztalja, a gyerekek érdeklődése ma is felkelthető a Rubik-kocka iránt: a vele való foglalkozás a térlátást is nagyban segíti, és az oktatás segédeszközeként is használható a matematikában. A program jó hangulatát a Cserregő Néptáncegyüttes fellépése fokozta. Az esemény a matematika világnapja alkalmából rendezett nemzetközi „Mathematics in the Street” (Matek az utcán) rendezvénysorozathoz kapcsolódott. Az UNESCO 2023-at Bolyai emlékévnek nyilvánította arra emlékezve, hogy idén lesz Bolyai János „temesvári levelének” 200. évfordulója, amelyben a nemeuklideszi geometria felfedezését jelentette be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában