Családfa

2023.03.19. 07:00

Lovasi ős a honvédek között

A Szathmári család a 19. században Lovas község meghatározó református családjai közé tartozott, a családfő – anyai üknagyanyám nagyapja – Szathmári József az 1848–49-es forradalom és szabadságharc időszakában is a település elöljárója volt, később bíró, illetve a református egyházközség gondnoka – tudtuk meg Pintér Kornél önkormányzati képviselőtől.

Juhász-Léhi István

Szathmári Péter és feleségének sírja Lovason

Forrás: Napló

– Fia, Szathmári Péter egyike volt annak az öt személynek, akit Lovasról 1849 nyarán a honvédseregbe állítottak – nyilatkozta lapunknak Pintér Kornél. – Szathmári Péter, anyai üknagyanyám édesapja később maga is volt a helyi református egyházközség dékánja, 1876-ban hunyt el. Sírja Lovas községben helyi védettség alatt áll, 2000-ben az 1848-as lovasi honvédekkel, illetve az I. és a II. világháború lovasi hőseivel együtt ő is posztumusz megkapta a Lovas Község Díszpolgára elismerést.

Kiderült az is, hogy Szathmári Péter lánya, Szathmári Lidia férje Rüll Károly lett, aki 1908-tól többször is a település bírója és a Lovasi Hegyközség elöljárója volt.

– Gyermekük, anyai dédnagyanyám, Rüll Vilma férje – a család azon ágán az első római katolikus vallású személy –  a későbbi bányatulajdonos Holczhauser Ferenc dédnagyapám lett, aki szintén Lovas község, a Lovasi Hegyközség, illetve a lovasi római katolikus egyházközség elöljárója is volt – folytatta a családi történetet Pintér Kornél. – Egy fiú gyermekük született, anyai nagyapám, Holczhauser János bánya- és cséplőgép-tulajdonos, akinek Lőrincze Ida felsőörsi középbirtokos leánnyal kötött házasságából két gyermek született, édesanyám és a nagynéném.

Szathmári Péter és feleségének sírja Lovason
Forrás: Napló

A nagyapa, Holczhauser János 1943 januárjában eltűnt a keleti fronton, 2000-ben az 1848-as lovasi honvédekkel, illetve az I. és a II. világháború lovasi hőseivel együtt ő is posztumusz megkapta a Lovas Község Díszpolgára elismerést. 1945–1989 között a család tagjai a Lovasi Római Katolikus Egyházközség kivételével semmilyen közéleti tisztséget nem vállaltak.

A lapunknak nyilatkozó unoka, Pintér Kornél 1989-től a Független Kisgazdapárt lovasi szervezetének titkára, több ciklusban helyi önkormányzati képviselő, és gyermekkorától fogva a Lovasi Római Katolikus Egyházközségben töltött be különböző megbízatásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában