Múltidéző

2023.03.23. 09:00

Régi zirci boltok történetei

Az egykori zirci boltokat, vásárokat bemutató kiállítás nyílt meg szerdán a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

Rimányi Zita

Cuhavölgyi Klára helytörténeti kutatásai alapján állítottak össze kiállítást Zirc egykori kereskedelmi életéről a Reguly-múzeumban Fotó: Rimányi Zita

Vida Beáta igazgató elmondta, hogy a Történetek a Zirci Ablakokból című sorozatnak ez a második állomása, s ezek a tárlatok hidat képeznek a régi történetek és a mai lakosok között. Az intézménynek ezt a kezdeményezését a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Főváros program támogatásra méltónak ítélte. Zirciekről szól zircieknek, felelevenítve eleik életét, annak köszönhetően, hogy Cuhavölgyi Klára helytörténeti kutatásait közkinccsé teszi. A régi boltfotók, az üzletek egykori újsághirdetései között mondott megnyitó beszédet Stadler Jenő, akinek személyes érintettsége van a témában: nagymamájának is volt trafikja a város főterén, a Rákóczi téren. Ma is látható ez a kis épület. A múzeum Dubniczay-termében megnyílt összeállítás részeként pedig megtekinthető, hogy néztek ki az árusok sátrainak sorai a hajdani vásárokban a ciszterci apátság szomszédságában. A zirci kereskedők régi történeteiről hamarosan részletesebben is írunk lapunkban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában