Tisztelet

2023.05.31. 08:00

A hősökre emlékeztek Somlóvásárhelyen

Május utolsó vasárnapja 1917 óta a hősök emléknapja.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Bereczky Nóra, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Devecser Járási Hivatalának vezetője Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Ez a nap a megemlékezés és a tisztelgés napja, a hős katonák és azon civilek emlékére, akik életüket kockáztatták Magyarországért – fogalmazott a Somlóvásárhely polgármestere, Marton Zsolt. Bereczky Nóra, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Devecser Járási Hivatalának vezetője nagynevű hőseink, vezérek, katonák és civilek mellett a mindennapok hőseire is felhívta a figyelmet. Úgy fogalmazott, hiszi, hogy a mindennapi hősök köztünk élnek, egy település közösségében, egy családban. Beszédében a pünkösd okán a hit erejéről is beszélt, hiszen a hit és az erő együtt adja azt az erkölcsiséget, amely meghatározza értékrendünket – mondta. Meggyőződésem, hogy napjainkban felértékelődik ezen emlékünnepségek jelentősége, és azok a tettek, melyekre közösen méltó módon tisztelgünk – mondta a hivatalvezető. 

A megemlékezés során Háriné Dénes Éva Gyulai Pál A hősök sírja című versének szavalatával és a Lyra Énekegyüttes énekeivel emlékeztek a hősök napján. 

Az I. és II. világháború somlóvásárhelyi hőseinek nevét – melyet a hősi emlékművön is olvashatnak – Berzsák Krisztina könyvtárvezető halk zenei aláfestés mellett olvasta fel, majd az emlékezés és tisztelet koszorúit elhelyezték az emlékműnél. A koszorúzást követően Németh József plébános közös imára hívta a megemlékezőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában