Katonai tiszteletadással emlékeztek a hősökre

2023.05.29. 17:00

Feláldozták életüket a hazáért

Az elesett magyar hősökre emlékeztek vasárnap a megyeszékhelyen az első világháborús emlékműnél.

Marton Attila

Koller József szerint a háború számunkra a múlt része

Fotó: Benkő Péter

A megemlékezés előtt zenés katonai hagyományőrző menet haladt a Magyar Honvédség Légierő Zenekara vezetésével a Vörösmarty térre. 

Ünnepi beszédében Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának megbízott parancsnoka azt hangsúlyozta, a ma élő generációk szerencsésnek tarthatják magukat, hiszen a háború számunkra a múlt része, csak az országhatárainkon kívül történik. Van-e értelme a hősi halálnak? – tette fel a kérdést a dandártábornok, aki úgy vélte, van, ha nemes cél érdekében áldozza fel valaki magát. Hozzátette, az első és második világháborúban elhunyt magyar katonák hittek abban, hogy hazájukért harcolnak az igazság oldalán. Arról is beszélt, a harctéren hősi halált halt katonák a világháború előtt egyszerű hétköznapi életet éltek, amikor azonban az idő és a történelem megkívánta, vállalták sorsukat. Úgy vélte, a hősök iránti megbecsülés mellett azzal is tartozunk nekik, hogy még inkább megbecsüljük a mai békés hétköznapokat és szabadságunkat. 

A megemlékezésen imát mondott Megyesi Ferenc katolikus plébános és Szabó János Róbert, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese. Az ünnepségen közreműködött Molnár Brigitta és Szilágyi Anna, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában