Rengeteg eső esett

2023.05.17. 11:30

Három nap alatt 5 centimétert emelkedett a Balaton vízszintje

A lezúduló hatalmas csapadékmennyiség az elmúlt három napban öt centiméterrel emelte meg a Balaton vízszintjét az Országos Vízügyi Főigazgatóság által közölt adatok szerint. Május 17-én reggel a tó átlagos vízállása 115 centiméter volt, ami az idei csúcsérték.

Szijártó János

A Balaton a szigligeti strandon május 17-én. Ezen az esős, szeles reggelen mérték az idei legmagasabb vízállást, 115 centimétert Fotó: Szijártó János

A tavalyi kifejezetten aszályos év után január harmadikán alig haladta meg a 80 centimétert, de utána a csapadékos időjárás következtében több mint 10 centimétert emelkedett a szint hónap végéig. Aztán folytatódott a lassú emelkedés, a március 9-én mért 102 centiméter öt centiméterrel haladta meg az egy hónappal korábbit, most pedig elérte a 115 centimétert. Ez már a régebbi 110 centimétere szabályozási szintet meghaladja, ám a 2019 februárjától hatályos szabályozási szint 120 centiméter, így ez alapján még mindig hiányzik 5 centiméter a Balatonból. A jelenlegi csapadékos időjárás alapján várhatóan ez az öt centiméter rövidesen meglesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában