Zöld park

2023.05.04. 11:30

Korszerű, hasznos, szükséges – megújult a Külső Püspökkert

Szerdán megtörtént az első séta Veszprém legújabb zöld parkjában. Porga Gyula polgármesterrel, Brányi Mária alpolgármesterrel, a kivitelezést végző fővállalkozó cég képviselőivel egy 21. századi igényeket kiszolgáló parkot és a hozzá kapcsolódó új létesítményeket járhatott be és tekinthetett meg a nagyközönség, azaz a városlakók. Mindazok, akik a környékben élnek, ide kötődnek vagy használni fogják majd a teljesen megújított Külső Püspökkertet.

Benkő Péter

Az eső ellenére sokan kíváncsiak voltak, milyen lett a terület Fotó: Benkő Péter

A polgármester lapunknak beszámolt róla, régi tervük volt egy olyan minőségi zöldterület létrehozása Veszprém belvárosában, mint amilyet a Séd völgyében adtak át 2010-ben. A helyszín, a Külső Püspökkert eleve adta magát, hiszen a korábbi lepusztult környezet abban az állapotban, ráadásul autókkal terhelve nem szolgálta sem a rekreációt, sem a kikapcsolódást. – Ezen kívántunk változtatni azért – mondta Porga Gyula –, mivel kulturális intézmények veszik körül a területet. Kulturális negyed nevet kapott a program is, melyben elsősorban azon dolgoztunk, hogy ténylegesen a városlakók vegyék birtokba a területet az autók helyett. De a projekt ennél sokkal többről szól. Célunk volt minél több olyan eszközt elhelyezni, melyek az itt eltöltött idő minőségét javítják, mennyiségét meghosszabbítják, és lehetővé tettük a korábban kissé elzárt Szent Miklós-szeg vagy Kálvária-domb könnyű megközelítését, olyannyira, hogy ma egészen más perspektívából mutatja meg a várost azoknak, akik oda felsétálnak. A területen a zöld növényzet is teljes egészében megújult – tudtuk meg.

Brányi Mária, Stahl Barbara és Porga Gyula ismerteti a Külső Püspökkert megújításának céljait Fotó: Benkő Péter

A polgármester elmondta, több projektből áll össze a teljes beruházás, hisz a Külső Püspökkert végén felépült, május 12-én átadásra kerülő ActiCity parkolóház és a szomszédos egyetemi kampusz beruházása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program része, ez a Zöld város projekt pedig több mint 3 milliárd forintos uniós forrásból valósult meg. Most lesz birtokba vehető, de teljes egészében megújul a múzeumépület is, melyet majd nyáron adnak át. A zeneiskolát pedig több mint egy éve kívül-belül szintén megújították közel 2 milliárd forintos beruházással.

Stahl Barbara a részletebe avatja be a jelenlévőket Fotó: Benkő Péter

Az ActiCity parkolóház korszerű, egyben hasznos lezárása a megújult belvárosi zöldterületnek. Fontos még az egyetem és a város kapcsolata, amit szimbolikusan és a valóságban is megerősítenek a kerítés elbontásával, az átjárhatóság biztosításával.

A szerdai bejárás a zeneiskolával szemközti, új kávézótól indult, ahol a kivitelező cég nevében Stahl Barbara mutatta be a jelenlévőknek azt a két táblát, melyet az épület falán helyeztek el, s a Kálvária-domb környékét ismertetik térképszerűen és szöveges formában. A kávézó tetején is zöldfelületet alakítottak ki.

Most már egészen más perspektívából mutatja meg a várost a Kálvária-domb – állapítja meg Brányi Mária és Porga Gyula Fotó: Benkő Péter

Porga Gyula mindehhez hozzátette még, fontos volt, hogy minden korosztály számára nyújtson valamit a projekt, mely révén lényegében új városrész jött létre, kivitelezői pedig döntően helyi cégek voltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában