Megáldották a várkápolna helyét jelölő keresztet

2023.05.06. 10:00

Középkori erődítménybe illő, trónoló Krisztus-ábrázolás Cseszneken

A középkori trónoló Krisztus-ábrázolás jelenik meg a cseszneki várba került feszületen. Felszentelték, hogy jelölje az egykori kápolna helyét, amely, mint minden erődítményben, itt is fontos része volt az épületegyüttesnek.  Gondoljunk csak arra, egy-egy támadáskor mekkora lelki erő kellett a kisszámú védőnek, legalább oltárnál fohászkodhattak Istenhez.

Rimányi Zita
A várkápolnára emlékeztető kereszt megáldásakor Efrém testvér, Simon István plébános, Anzelm testvér és Amberger Dániel várkapitány
Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Már teljesen elpusztult a cseszneki vár kápolnája, de régi leírásokból tudjuk, hol alakították ki az alsóvárban. Amikor két éve átvettem a várkapitányi posztot, összeírtam a legfontosabb feladatokat, amelyeket meg szerettem volna valósítani, és köztük szerepelt, hogy méltóképp jelöljük meg a helyet, ahol egykor imádkozott az erődítmény népe, például akkor, amikor ellenséges sereg vette körül a falakat. Előfordult, hogy csak pár százan védték, elképzelhetjük, hogy reménytelen helyzetükben milyen fontosnak számított, komoly lelki erőt adott számukra, hogy Istenhez oltárnál fohászkodhatnak – mondta el Amberger Dániel várkapitány. Most már az egykori kápolna melletti kőfalra került kereszt emlékeztet erre a szakrális helyre. 

A kora középkori Krisztus-ábrázolás szokásait követve, az evangéliumi üzenet szerint a feltámadás állapotában látható rajta a megfeszített, trónol a kereszten, nem pedig haláltusájában jelenik meg. Egyszerű formák, ugyanakkor lenyűgöző mű, különleges pontján a Bakonynak. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor bencés szerzetese, Anzelm testvér állította össze műhelyében. Általában szakrális tárgyak másolatait készíti el, például rézből, ezúttal azért, hogy időálló legyen az alkotás, a kereszthez inoxot, azaz rozsdamentes acélt használt, a korpuszt bronzból öntötte ki. Mérete alapján ez eddig az egyik legnagyobb munkája. Az eredetije a pannonhalmi plébániatemplomban látható jelenleg, oda egy, a Balaton déli partjához közeli településről került. A XII. századi feszület azonban alig arasznyi nagyságú volt, Csesznekre tehát jócskán felnagyította az atya a másolatát, és Efrém testvérrel együtt rögzítette a helyére. A történelmi korpusz az ősi hagyományhoz illeszkedik a középkori vár romjai között. 

Simon István plébános a kereszt megáldásakor arról beszélt, hogy függőleges eleme az égi és a földi, az isteni és az emberi dolgok közötti viszonyt jelképezi, vízszintes része az emberek közötti összeköttetést. Így mutatja az utat számunkra Isten és egymás felé, arra emlékeztet, mennyire fontos ezeket a kapcsolatokat megélni. Az ünnepségen több helybeli részt vett, még nyolcvanon túli nyugdíjas is kíváncsi volt a régi szakrális helyet jelölő új keresztre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában