Összefoglaló

2023.05.23. 13:00

Márkói cég az élvonalban, mangós-homoktövises sorbet a Balaton fagyija - Hírek Veszprém vármegyéből

Napló

Aladár és Csőrmester a Fortuna udvarban

Durcis Leia hercegnő, a Mézga család Aladárja, Blökije és Krisztája – utóbbi, mint Uma Thurman, a Pulp Fictionban. De a kockásfülű nyúl, Csőrmester és Grabowski is megtalálható azokon az alkotásokon, melyeket egy pop street művész, a budapesti 0036 Mark követett el sokak örömére a veszprémi Fortuna udvarban. A veol.hu tudósítása szerint a művekből elektromos szekrényre, szemeteskukákra csakúgy került, mint betonfalra Európa Kulturális Fővárosában. 

A pásztorok a hagyományok ápolói

A pásztorkodás értékes ereklye vagy újratöltésre érdemes gyakorlat, a tájhasználatnak oly módja, amihez, ha visszatalálunk, megóvhatjuk környezetünket? Mindkettő – derült ki a Pásztortalálkozón Olaszfaluban, amely kutatók és legeltetéssel foglalkozók nemzetközi szakmai konferenciájával kezdődött el, népzenei programokkal folytatódott – írja a Napló. – Kitartást kívánok a nemzetközi pásztorünnep megálmodóinak. Mi sem bizonyítja jobban, hogy hasznos a kezdeményezésük, mint a megjelentek száma, ráadásul ennek a rangos rendezvénynek a mozgatórugói a helyben élők – hangsúlyozta Ovádi Péter országgyűlési képviselő az ünnepélyes megnyitón

Két elismerést nyújtottak át a Civil napon

Szombaton rendezték a 16. Veszprémi Civil Napot a Gyárkert Kultúrpark kisszínpadán – olvasható a veol.hu hírportálon. A bemutatkozó egyesületek és a színes programok mellett a nap fénypontjaként átadták a Veszprém Megyei jogú Város Közgyűlése által odaítélt Pro Civitate és Pro Meritis díjat. Előbbit a vármegyeszékhely életében kiemelkedő tevékenységet végző, az önkéntesség elve alapján szerveződő civil szervezetek közül a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesületnek, utóbbit a város életében végzett példaértékű társadalmi munkája elismeréseként Sulmánné Leia Margitnak. 

Az egykori szálloda homlokzata újul meg

A Napló úgy értesült, hogy a tapolcai belváros megújításában a Fő tér 4. szám alatti, egykori Pannónia szálló homlokzatának felújítása következik. Az önkormányzat az utóbbi években több belvárosi ingatlan homlokzatának felújítását kezdeményezte, a rekonstrukciók az önkormányzat, a tulajdonosok hozzájárulásával, valamint vállalkozási támogatásokkal elkészültek. Most a volt Pannónia szálló homlokzata a soros. Mivel az épület a Szentháromság szobor közelében, műemléki környezetben van, szigorú előírások mellett végezhető csak el a munka. 

Mangós-homoktövises sorbet a Balaton fagyija

Varga Tamás vezetésével a balatonalmádi Amaretto Fagyizó mangós-homoktövises sorbet fagylaltja nyerte a Balaton fagyija 2023 verseny fődíját, derült ki a város honlapjáról. A veol.hu hírportál szerint különdíjat nyert a balatonfüredi Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, a balatonakarattyai Sissi Kézműves Fagylaltozó Egyszerűen túrógombóc fagylalt nevű kreációja, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fagylaltja. A Balatoni Turizmus Szövetség 2014 óta szervezi meg a Balaton fagyija versenyt, idén 18 Balaton-környéki fagylalt versengett az első helyért.

Prémiumszárnnyal bővült a Betekints hotel a Séd-parton

A turisztikai szezon kezdetére három veszprémi szállodában bővült a kapacitás, így 50 szobával, 113 új ággyal, összesen 30 százalékkal bővült a vármegyeszékhelyen a prémium­szálláshelyek kínálata. A magasabb minőség több szolgáltatással párosul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) évad eseményeihez hangolva. A VEB2023 EKF Zrt. 800 millió forintos összegű pályázatán a Historia, az Oliva és a Betekints szállodák nyertek támogatást, a beruházások értékének mintegy felét saját pénzből fedezték a befektetők. A múlt héten mutatták be a Betekints szálloda új prémiumszárnyát – tudósít a veszprémi Napló.

Márkói cég az élvonalban

A veol.hu információi szerint elnyerte az üzleti világ egyik legismertebb elismerését, a Superbrands díjat a márkói Happ Fuvarozó és Szállítmányozó Kft., derül ki a társaság közösségi oldaláról. – Nem neveztünk erre a díjra, de felfigyeltek a tevékenységünkre, értékelte a szakmai zsűri a megszabott szempontok alapján a teljesítményünket, és nekünk ítélték ezt az elismerést, írta Happ Olivér, a társaság tulajdonosa a közösségi oldalon. 

Csokonai költeményei kortalanok

Rapszövegekkel és improvizációs trombitajátékkal kísérve értelmeződtek újra Csokonai Vitéz Mihály versei egy zenés-irodalmi előadáson, tudósít a Veszprém vármegyei napilap. Szórakoztató, elgondolkodtató és aktuális. A három jelző talán nem Csokonai Vitéz Mihály költészetéről jutna eszünkbe először, de A Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál minapi kísérőprogramja bizonyította, hogy a szerző bő kétszáz éves versei könnyen összeilleszthetők a mai rappel és a hiphopalapokkal. A Csermák-zeneiskola tanári szobájában az Anima Sound Systemből ismert Pri­ger Zsolt és társszerző-fellépőtársai, Balázsovics Mihály (Slow Village) és Subicz Gábor (Subtone, MAO) invitálták kortalan utazásra a közönséget. 

Pokolból a mennyországba

Egy 96. percben szerzett góllal szerezte meg a bajnoki címet a Practical VLS Veszprém, a csapat a poklot és a mennyet is megjárta a Tatabánya elleni vasárnapi derbin a labdarúgó NB III.-ban – olvasható a veol.hu hírportálon. A szezon legnagyobb derbijét vívta a két csapat, hiszen az utolsó fordulóban játszott rangadó a bajnoki címről döntött. A 2-2-es végeredmény a házigazdának kedvezett, mivel a Veszprémnek a döntetlen is elég volt a bajnoki címhez.

Még nincs semmi veszve

Egygólos vereséget szenvedett a Fejér-B.Á.L. a férfi kézilabda NB I. utolsó előtti fordulójában – tudósít a Napló, a csapat egy lépéssel mégis közelebb került az élvonalbeli tagsága meghosszabbításához – köszönhetően az FTC Cegléden aratott diadalának: Budai Farkasok-Rév Group–Fejér-B.Á.L. Veszprém 31-30. Ez azt jelenti, hogy a „kisVeszprém” nem érte el a célját, de az NB I.-ből csak akkor eshet ki, ha a csurgói vereségük mellett a ceglédiek elpáholják a Telekom Veszprémet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában