Közösségi szálláshely és kávézó

2023.05.10. 14:00

Új funkciókkal éledt újjá a Ruttner-ház Veszprémben

Átadták a Jókai utcai Ruttner-házat szerdán délelőtt. Az országos műemléki védettségű, patinás épület szálláshelyként és kávézóként üzemel.

Marton Attila

A képviselő-testület több tagja, Markovits Alíz, Porga Gyula és Ovádi Péter az átadón

Fotó: Benkő Péter/Napló

A leromlott állapotú épület a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg. A Ruttner-házban az év végén megnyíló várbörtön-kiállításhoz kapcsolódó fogadótér és jegypénztár, 36 vendég elhelyezésére alkalmas szálláshely, valamint kávézó kapott helyet. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) az utóbbi tizenhárom év fejlesztéseiért Porga Gyulának mondott köszönetet. A képviselő hangsúlyozta, a beruházás egyszerre volt értékmegőrző és értékteremtő projekt. Hozzátette, a fejlesztés Veszprémet és a térséget is szolgálja, hasonlóan az elmúlt napokban átadott épületekhez, parkokhoz.  

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) a város új beruházásai és a 19-20. század fordulójának városfejlesztése között vont párhuzamot. Kiemelte, a legtöbb jelentős épület, amelyet ma ismerünk Veszprémben, nagyjából száz éve, Szeglethy György és Komjáthy László polgármestersége alatt készült. Hozzátette, a mostani városmegújítási programot – amelyben elhanyagolt és használaton kívüli épületek újultak-újulnak meg, és kapnak új funkciót – elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa cím teszi lehetővé. Az utóbbi napokban a bútorgyár egykori belvárosi területe kultúrparkként éledt újjá, hétfőn átadták a belváros új parkját a zeneiskolánál, most elkészült a Ruttner-ház, míg pénteken új funkciókkal, felújítva nyitja meg kapuit az egykori gyermekkórház, sorolta a fejlesztéseket Porga Gyula. Megjegyezte, az épületek megújításánál arra törekedtek, hogy az értékeket megmentsék, és a mai igényeknek megfelelő új elemekkel egészítsék ki azokat. 

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a Ruttner-ház közösségi szálláshelyként működik, ezzel hozzájárul, hogy a város újra az osztálykirándulások kedvelt célpontja legyen. Hozzátette, a megújult épület és az ott elérhető szolgáltatás segíti a város turisztikai életét, míg az udvarról induló lift a várbörtönben megnyíló kiállítás megközelítését teszi lehetővé. 

Megtudtuk, a lift már üzemkész, és a várbörtön-kiállítás megnyitásáig a szálláshely kiszolgálására használják. Az egykor vas- és fűszerkereskedésnek otthont adó Ruttner-ház – amely Ruttner János kereskedőhöz köthető, aki az 1850-es években átépíttette a korábbi földszintes házat U alakú emeletes lakóházzá – felújítása 15 hónapnyi előkészítés után indult meg 2021 novemberében. A nettó 1,4 milliárd forintos beruházást a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. finanszírozta. A kivitelezést egy veszprémi cég végezte, a vezető tervező Madarasi-Papp Rita volt. A beruházás lebonyolítását az önkormányzati tulajdonú Veszprém 2030 Kft. végezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában