Bevonulás alapkiképzésre

2023.05.16. 17:30

Veszprémben bújtak angyalbőrbe

Hétfőn reggel a Veszprém vármegyei alapkiképzés bevonulására kaptunk meghívót, aminek kapcsán a veolnak Soós Gyula alezredes, a 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka arról is beszélt: mi vár azokra, akik most „angyalbőrbe" bújnak.

Juhász-Léhi István

Fotó: Benkő Péter/Napló

– A fiatalok egyre jobban érdeklődnek a katonaélet iránt, ami köszönhető annak a kampánynak is, amit a Magyar Honvédség az elmúlt időszakban indított – kezdte az elöljáró. – A három vármegye vonatkozásában egyre több az érdeklődő, viszont látni kell azt is, hogy ezek a fiatalok nem nagyon szeretnének lakhelyüktől távoli beosztást vállalni. 

Ez azt jelenti, hogy a Veszprém vármegyeiek leginkább Veszprémben, esetleg Székesfehérváron állnak szolgálatba. Ők szeretnének még mindig közel lenni a szülőkhöz, számukra fontos az, hogy mindennap hazamenjenek a kiképzésről. 

– Mind szellemileg, mind fizikailag könnyebb ez a jelentkezőinknek, aminek megfelelően talán kevesebb is a lemorzsolódás – mondta az alezredes. – Például, ha nehezebb időszak van mögöttük, a szeretteik körében feltöltődhetnek. 

Megtudtuk, a jelentkezők 80-85 százaléka fejezi be az alapkiképzést, főleg akkor, hogyha az egészségügyi vizsgálatokon is megfelelnek.

– A frissítés mindenkinek, nemcsak a honvédség minden egyes szervezetének fontos – fogalmazott. – Az a tudás, amit a fiatalok szereztek, a hasznunkra lehet. Új technikai eszközök érkeznek, ezekhez kell megtalálnunk a fiatalokat. 

Hétfőn 11 fő vonult be katonai szolgálatra, ám bíznak benne, hogy minden hónapban nő ez a létszám.

– Hétfőn szerződést kötünk velünk, majd az adminisztrációs dolgokat intézzük – magyarázta Soós Gyula. – Majd más mellett megismerkednek a biztonsági rendszabályokkal, mire kell odafigyelniük a kiképzés során. Utána pedig elkezdődik a harcászat, a lövészet, az alaki foglalkozások.

A juttatásokról szólva elhangzott, annak megfelelően fogják azt megkapni, hogy milyen beosztásba kerülnek a jelentkezők. A jelenlévők között volt olyan, aki legénységi beosztásba került, volt, aki altiszti, míg két fiatal tiszti beosztásban fog szolgálni a későbbiekben. Viszont a kiképzés során mindenki tartalékos katonaként közkatonai juttatást kap majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában