Trianon

2023.06.05. 19:00

Az összefogás és a hit ereje

Fontos, hogy megemlékezzünk Trianonról, a magyar nemzetet ért tragédiáról. Az idő kerekét ugyan nem lehet visszaforgatni, s a békediktátumot meg nem történtté tenni, a hatásait tompítani azonban igen.

Szabó Péter Dániel

Udut Árpád, a várpalotai kárpátaljai származású kórház orvos-igazgatója mondott beszédet a megemlékezésen Fotó: Szabó Péter Dániel

Udut Árpád, a Szent Donát Kórház kárpátaljai származású orvos-igazgatója mondta el mindezt a nemzeti összetartozás napja alkalmából a várpalotai Thury-várban rendezett megemlékezésen. 

– A mi feladatunk, hogy bekössük a sebeket, s bebizonyítsuk a világnak: nekünk, magyaroknak határoktól függetlenül közös gyökereink vannak, melyekbe a legnagyobb vihar esetén is magabiztosan kapaszkodhatunk. Mi itt az anyaországban felelősséggel tartozunk határon túli honfitársainkért, mert nem az egy országon belüliség, hanem a magyar nemzethez való tartozás köt össze bennünket – jelentette ki Udut Árpád, aki szerint ma már bátran kijelenthetjük: a történelem megannyi sorscsapása sem volt elég erős ahhoz, hogy megingassa a magyarságot az összefogásba vetett hitében. 

– Ma a trianoni tragédiát így lehet felülírni. Nagy szükség van arra, hogy érezzék az erdélyiek, a kárpátaljaiak, a felvidékiek, a vajdaságiak, hogy mi magyarok összetartozunk. Segítjük egymást és számíthatunk egymásra. Büszkén mondhatom, hogy mindez a mindennapi élet gyakorlatában is egyre szélesebb körben jelenik meg. A nemzeti összetartozás napja ezért ma már nem a gyásznapot jelenti, sokkal inkább az újrakezdés esélyének ünnepe. Rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk –e kilépni a sérelmek bűvköréből, elfogadva a megváltoztathatatlant, ám mégsem feladva a magyarság természetes összetartozásának érzését – hangsúlyozta Udut Árpád. 

Kutenicsné Izer Viktória vezényletével bakonyi dudanótákat énekelt a Pueri Castelli Városi Gyerekkórus Fotó: Szabó Péter Dániel

A folytatásban a palotai vár Thury-termét teljesen megtöltő megemlékező közönség színvonalas kórusszenét hallhatott. Előbb Kutenicsné Izer Viktóra és Horváthné Csomó Orsolya vezényletével a helyi Pueri Castelli Városi Gyerekkórus énekelt bakonyi dudanótákat, majd a Fazekas Ágnes vezette Pataky Nőikar előadásának tapsolhattak a megjelentek. 

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában