Száz elektromos meghajtású kerékpár lesz kölcsönözhető

2023.06.16. 19:00

Két hét múlva elindul a közbringarendszer Veszprémben

Már folyik a próbaüzeme a V-Bike közbringarendszernek Veszprémben, az elektromos meghajtású kerékpárokat a város vezetői is kipróbálták pénteken.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, a város élhetőségének javításához hozzátartozik, hogy a helyi közlekedésben a lehető leggyorsabban, legolcsóbban és leginkább környezetkímélő módon juthassanak el a városlakók egyik pontból a másikba. Ennek részeként a város saját kézbe vette a közösségi közlekedést, amelynek során lecserélték a buszparkot, amelyben öt elektromos jármű is helyet kapott. A közlekedésfejlesztés következő lépéseként közbringarendszert hoztak létre, amelynek próbaüzeme már elkezdődött. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, a közbringarendszert két európai uniós pályázat – amelyekből Felsőörsre, és Márkó-Bánd irányába épült kerékpárút az elmúlt években – forrásmaradványaiból finanszírozták. A projektben városszerte tíz dokkolóállomást létesítettek 150 állással, és összesen 100 elektromos meghajtású kerékpárt lehet kölcsönözni. A rendszer kiépítésének szakmai partnere a T-Systems Magyarország Zrt. volt, míg az egyedi kialakítású kerékpárokat a hazai Neuzer kerékpárgyártótól szerezték be. Megjegyezte, a dokkolók fehér színűek, míg a kerékpárok a buszokról már ismert püspöklila színűek. Polgári István, a V-Bike rendszert üzemeltető V-Busz Kft. ügyvezetője elmondta, a fejlesztés 250 millió forintba került. Kiemelte, az elektromos meghajtású kerékpárok segítségével a felhasználóknak a város domborzati magasságkülönbségei könnyen áthidalhatók. A kerékpárokról elmondta, a biciklik hétsebességesek, az elektromos rásegítés ötfokozatú, és állítható a bringák ülésmagassága. Minden kerékpáron van egy lezáró lakat, így ha megszakítja a bérlő az útját, akkor ki tudja kötni a kétkerekűt, és ennek segítségével tudja befejezni a kölcsönzést akkor, ha esetleg a dokkolóállomáson megtelt minden hely.

A kerékpárokat alkalmi regisztrációval – egy, három vagy hét napos jeggyel –, vagy bérlettel – féléves vagy éves – lehet használni, utóbbiakat a V-Busz Kft. ügyfélszolgálatán lehet megvásárolni. Minden jegy- és bérlettípus esetén a kölcsönzés első félórája ingyenes. Egy felhasználó legfeljebb tíz órán keresztül tarthatja magánál a biciklit. A kerékpárok napi üzemeltetésében, karbantartásában a Nelson Bike működik közre. A rendszer július elsején, szombattól indul élesben, vagyis ekkortól lehet kölcsönözni a kerékpárokat. Ahogyan arról korábban lapunkban beszámoltunk, állomás létesült a Kossuth utcán (Spar), a Barátság parkban, a Kálvin János parkban, a Balaton Plazánál, az állatkert Fejes-völgyi parkolójában, az Erzsébet sétányon, a Kiskuti csárdánál, a Cholnoky utcában (Penny), a Rózsa utcában és az Úrkút utcában. A megszólalók egyaránt arról beszéltek, a jövőben bővülhet a dokkolók és a kerékpárok száma is. A tervek szerint az év második felében a vasútállomásnál létesülhet a 11. gyűjtőállomás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában