Megújulás Klub

2023.06.04. 17:30

Negyed évszázada segítik sorstársaikat Pápán

Szavalatokkal, énekekkel, meglepetésműsorral, közös ebéddel ünnepelte fennállása 25 éves évfordulóját a Rákbetegek Országos Szervezetének pápai Megújulás Klubja. A jeles eseményre Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester is ellátogatott.

Haraszti Gábor

25 éve aktív, támogató közösség a Megújulás Klub Fotó: Haraszti Gábor

 

A közösség 1998 májusában alakult meg, célja a kezdetektől fogva változatlan: segítségnyújtás sorstársaiknak, hogy támaszai legyenek a betegségen átesetteknek. A tettre kész csoportnak nagyon fontos és meghatározó szerepe van a műtöttek pszichés, fizikai és szellemi rehabilitációjában. Az új betegekkel felveszik a kapcsolatot, s a hiánypótló, nemes tevékenységükkel, tapasztalataik átadásával segítik a sorstársaikat.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő 25 éve rendszeresen részt vesz a klub kisebb-nagyobb eseményein, a jubileumra is örömmel fogadta el a meghívást. Köszöntőjében tiszteletre méltónak nevezte a klub missziós küldetését, mellyel olyan embereknek segítenek, akik krízishelyzetben vannak.

Áldozó Tamás beszédében azt emelte ki, hogy a klub tagjai mindig számíthatnak egymásra.

– A gyógyuláshoz a modern orvostudomány mellett nagy szükség van arra is, hogy a beteg hite meglegyen abban, hogy meg tud gyógyulni. Ez a hit táplálkozhat a Jóistenbe vetett hitből, a családból és abból, amit a sorstársak ereje képes üzenni a betegséggel küzdőnek – mondta a polgármester.

A klub lelkes vezetője, Hörömpöly Imréné, aki rendszeresen szervez előadásokat, vízi- és gyógytorna-foglalkozásokat, kirándulásokat és családi összejöveteleket. Köszöntőjében felidézte a kezdeteket; mint mesélte, 1998 májusában Bagoly Katalin onkológus főorvos és asszisztensei segítségével alapította meg a közösséget, melynek akkoriban 30 tagja volt.

 

– Fő célom az volt, hogy bajba jutott sorstársaimon valamilyen módon segíteni tudjak – idézte fel a kezdeteket Hörömpöly Imréné. – Az alapítók közül 11-en még ma is tagjai a klubnak, mely most 45 fővel működik. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a veszprémi, a balatonfüredi, győri szervezetekkel, mindenben támogatjuk, segítjük egymást. A klub nagyon aktív közösségi életet él, 2019-ben például elhatároztuk, hogy az elhunyt emlőműtöttek emlékére fát ültetünk, mely az Esterházy-kastély kertjében kapott helyet. Azóta az októberi rózsaszín sétánk ott fejeződik be.

Az ünnepségre elfogadta a meghívást Bagoly Katalin onkológus-belgyógyász patronáló főorvos, Király Zsolt, a farkasgyepűi tüdőgondozó főigazgatója, Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke, utóbbi a daganatos betegekért végzett munkájukért köszönetképpen a szervezet jubileumi emléklapját adta át Hörömpöly Imrénének.

A program énekekkel, szavalatokkal folytatódott, a közös ebéd elfogyasztása után a rendezvény a születésnapi torta felvágásával, kötetlen beszélgetéssel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában