Múlt, jelen, jövő egyetlen pillanatban

2023.06.10. 10:00

Szakrális térré vált a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ színházterme

A múlt, jelen és jövő összes karmája ebben a pillanatban összpontosul, mondta Csong An Sunim zen mester az Eredeti Fény Zen Templom apátja a minap "Dharma-beszédében" Sümegen a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ színháztermében.

Szijártó János

A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ szakrális helyszínné változott egy kis időre, s megtelt energiával, hittel és szeretettel

Forrás: szervezők

A Dharma-beszédek olyan nyilvános tanítások, melyet egy zen mester, tanító vagy szerzetes tart egy templomban, meditációs központban vagy meghívástól függően bármilyen publikus helyen, így jelen esetben a sümegi művelődési központban.
Csong An Sunim arról is szólt, hogy miként hatnak ránk a pozitív és negatív energiák, s életszemléletünk, cselekvéseink és ezek karmikus ereje hogyan járul hozzá az életünkhöz, emberi kapcsolatainkhoz. Mint mondta, lelki fejlődésünk során el kellene jutnunk oda, hogy az emberek támogassák, elfogadják és szeressék egymást, ahelyett hogy szenvednénk vagy másokat szenvedtetnénk. Tudjuk kiemelni a középpontból az egónkat és legyünk képesek félretenni a dühünket, megbántottságunkat, negatív gondolatainkat. Hangsúlyozta, hogy addig a világban sem lesz változás, amíg bennünk nincs.
Az est folyamán beszélt a családi karmáról, ami nagy hatást gyakorol az életünkre, valamint a mintakövetésről, amit mindannyian átélünk. Rámutatott, hogy a gyereknek saját karmája van, ami óriási átfedést mutat a szülőével. Feltette a kérdést, hogy mikor tudjuk, hogy jól teljesítettünk, mint szülők? Válaszában úgy fogalmazott, akkor, ha szívesen lennénk a saját gyermekünk. Ha boldoggá, teljes emberré tettük, utat mutattunk, támogattuk, engedjük az útját járni és nem telepedtünk rá.

A Dharma-beszédek hatalmas értéke a hallgatóság és a tanító között kialakuló spontán, de szoros kapcsolatban rejlik
Forrás: szervezők


A Dharma-beszédek hatalmas értéke a hallgatóság és a tanító között kialakuló spontán, de szoros kapcsolatban rejlik, amikor a feltett kérdésekre a tanító válaszol. Ez Sümegen sem történt másként, a kérdésekre adott válaszokkal még inkább emlékezetessé, s egyben inspirálóvá tette a mester a találkozást a résztvevők számára, akik sokat tanulhattak Csong An Sunim bölcsességeiből. Az elhangzottakból érdemes kiemelni az önfejlesztésre való törekvést, amellyel pozitív változást hozhatunk az életünkbe. A mester végül az általa írt könyveket is dedikált a lelkes olvasók és a téma iránt érdeklődők örömére. Nem mellékes az sem, hogy Sümegen megalakult egy zen meditációs csoport, amelynek tagjai keddenként tartanak meditációt. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában