Gyógyszertárak

2023.06.08. 08:00

Tanácsadással is várták a betérőket a patikanapon

A város legrégebbi patikája, a Fekete Sas Gyógyszertár volt az országos patikanap egyik kiemelt helyszíne szerdán. A patikanapon idén a gyógyszertárak biztonságos és hatékony gyógyszerellátásban betöltött szerepére hívták fel a figyelmet, valamint az érdeklődők betekinthettek a gyógyszertárban folyó háttérmunkába is.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

A 18. Országos patikanap központi helyszíne idén az egyik poroszlói patika, és a veszprémi Fekete Sas Gyógyszertár volt. Stark Borbála, a Magyar Gyógyszerész Kamara Veszprém Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte, évente 60 millió beteg-gyógyszerész találkozó jön létre Magyarországon, ami megmutatja a gyógyszerészek szerepének és felelősségének fontosságát. Hozzátette, a gyógyszertár népegészségügyi találkozóhely: a legtöbb beteg visszajár a patikába, így a dolgozók nyomon követhetik állapotukat, és tanácsokkal segíthetik őket. Felidézte, a járvány alatt a gyógyszertárak voltak azok az egészségügyi szolgáltatók, amelyek fogadták a betegeket. 

A vármegyei szervezet elnöke felolvasta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter erre az alkalomra írt köszöntőlevelét. A miniszter hangsúlyozta, a patikusok hivatása nélkül az orvosok és ápolók munkája lehetetlenné válna, és fontos szerepük van az egészségügyi szűrésekben, valamint az egészségtudatos életmód népszerűsítésében is. A miniszter kitért arra is, a kormány és a gyógyszerészkamara közös feladata, hogy a 2018-ban meghirdetett, a járvány miatt azonban félbeszakadt gyógyszerészszakmai rendszerváltás programját folytassák. Csik Richárd önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) azt emelte ki, hogy a Fekete Sas Patikát 1806-ban alapították meg, ezzel a város legrégebbi gyógyszertára. Pápai Zoltán, a Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonos-gyógyszerésze – aki a közelmúltban vette át a patika vezetését – elmondta, igyekeznek még inkább betegközpontúan végezni a tevékenységüket, ennek érdekében szűrővizsgálatokat és egészségnevelési előadások megrendezését tervezik. 

A gyógyszertár a patikanapon vércukor- és vérnyomásméréssel, dermatológiai és életmód-tanácsadással és testtömeg-összetételméréssel is várta a betérőket, valamint a szemszárazsággal küzdőknek is tanácsokat adtak. Emellett a látogatóknak különböző készítményeket tartalmazó egészségügyi csomagokkal kedveskedtek, és az érdeklődők beléphettek a tára mögé is, megtekintve a patika belső helyiségeit, miközben megismerhették a gyógyszertár történetét is. A gyermekeket játékokkal és rajzpályázattal várták a patikanapon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában