Kézfogás a békéért

2023.06.06. 20:00

Verssel, műsorral ünnepelték az összetartozás napját

A trianoni békediktátumot 103 éve, 1920. június 4-én írták alá. Ennek apropóján Pápa Város Önkormányzata évfordulós megemlékezésre várta az érdeklődőket. Az Országzászló Emlékműnél tartott rendezvényen Vaitsuk Mária önkormányzati képviselő azt mondta, a nemzeti összetartozás bennünk él.

Haraszti Gábor

A térség országgyűlési képviselője és a város vezetői együtt koszorúztak

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni béke­szerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés, mellyel kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum évfordulójáról Pápán is megemlékeztek, az Országzászló-emlékműnél Vaitsuk Mária Kós Károly Kiáltó szó című írásából idézett. 

„Valahol aláírtak valamit, valahol megalkudtak valamit, valahol leosztottak valamit; valahol egy nyitott ajtót becsaptak, hogy legyen az zárva örökre. Ahová a magunk erejével, ezer esztendő munkájával kapaszkodtunk, és minden lépcsőfokot a magunk izmaival és eszével vágtunk a magunk vérével öntözött irdatlan sziklába: onnan dobtak le minket. Tudjuk miért.” 

A képviselő úgy fogalmazott, 13 évvel ezelőtt az Országgyűlés olyan döntést hozott, melyre méltán lehetünk büszkék, elfogadta ugyanis a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, mellyel sikerült ennek a napnak nevet adni. 

– A trianoni békeszerződés aláírásának napján elvették tőlünk az összetartozás érzését, megkérdőjelezhetetlen veszteség volt ez a magyarság számára, melynek feltörő érzéseivel közel egy évszázadig küzdöttünk – mondta a szónok. – Régóta keressük a formáját annak, hogy miként tudnánk erre a napra úgy emlékezni, úgy magyarok maradni, hogy közben mások ne tekintsék ezt ellenségeskedésnek. Mára a 21. századi Magyarország számára június 4. a helyére került. Érzéseink egyre letisztulnak, egyre erősebbek vagyunk ahhoz, hogy a felőrlődés helyett megújuljunk, megerősödjünk, és megtaláljuk a formáját a közös emlékezésnek, az összetartozásnak. 

Vaitsuk Mária azt mondta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy a nemzeti összetartozást nem kell mesterségesen megteremteni, az bennünk él, nem pusztán egyetlen, szimbolikus naptári nap névadója. 

A beszéd után az emlékezők a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjainak műsorát tekinthették meg Kézfogás a békéért címmel, a rendezvény a koszorúzással és a Szózat hangjaival ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában