Privát Veszprém

2023.07.20. 14:00

A város múltjáról mesélnek a megállók

Több buszmegállóba kerültek és kerülnek ki helytörténeti érdekességgel szolgáló információk ezekben a napokban Veszprém több pontján.

Marton Attila

Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros az egyik Mesélő megállóban

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ismertetők a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Privát Veszprém nevű projektjében jelentek meg, a kezdeményezés több elemből áll, mondta el Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. projektfejlesztési tanácsadója. 

A projekt célja, hogy a város történetét a veszprémi családok történetén keresztül mutassák be. Elsőként a közelmúltban üres kirakatba kerültek ki fotók és információk például Rosenberg Jenő tiszti főorvosról, míg a Mackó cukrászda kirakata a város és az épület egykori vendéglátósait mutatja be fotókkal és mozgóképpel. A projekt új eleme a Mesélő megállók, amelyben helyi arcokon és helyszíneken keresztül idézik fel Veszprém hétköznapjait és ünnepeit úgy, hogy városszerte számos buszmegálló üvegfelületére kerültek és kerülnek ki az adott helyszínhez kapcsolódó történetek. 

20230719.Veszprém. Mesélő Megállók. Privát Veszprém Projekt.  Fotó: Nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A kezdeményezés célja, hogy felhívja az utasok és buszra várakozók, városlakók és ideérkezők figyelmét a város történetének egy-egy szeletére. Aki részleteiben is elmélyülne az információkban, azt az üvegfelületen szereplő QR-kód leolvasásával teheti meg, így további anyagokat olvashat, fotókat és mozgóképet nézhet az adott helyszínhez kapcsolódóan. 

Márkusné Vörös Hajnalka elmondta, Veszprém-szerte harminc információs tábla kerül k. Jelenleg 15 információs táblával találkozhatnak a városlakók – például a Jutasi lakótelepen, a Margit-templommal szemben lévő megállóban, a Hotelnél, a Megyeházánál és a Komakút téren –, a tervek szerint szeptember végéig valamennyi ismertető tábla kikerül. A Megyeháza téri megállóban a veszprémi belső-püspökkertről találhatnak információkat az érdeklődők, például azt, hogy vasárnaponként ezen a helyszínen korzózott a helyi elit, de azt is megtudhatják a buszra várók, hogy a mai színház helyén egykor egy télikert állt, ahol különböző délszaki növényeket és gyümölcsfákat teleltettek át. A Hotel déli oldalán lévő megállóba kihelyezett ismertetők a veszprémi iparosoknak állítanak emléket, míg az északi oldalon az egykori zsidó udvarról és a Búzapiac tér történetével kapcsolatban találhatók információk. 

Márkusné Vörös Hajnalka elmondta, reményeik szerint évekig láthatják majd a megállókban az érdeklődők a helytörténeti érdekességeket bemutató információkat, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy idővel cseréljék, frissítsék azokat.

20230719.Veszprém. Mesélő Megállók. Privát Veszprém Projekt.  Fotó: Nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Privát Veszprém program rövidesen Veszprém híres személyeinek életnagyságú szoborkiállításával folytatódik, amelyek levéltári fotográfiák alapján, háromdimenziós nyomtatási technikával készülnek. Ehhez a valaha élt városi hírességek leszármazottait és veszprémi polgárokat kértek fel, hogy álljanak modellt egykori helyiek – például Csikász Imre vagy Cholnoky Jenő – háromdimenziós portréjához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában