Ilyen volt az én Várpalotám

2023.07.17. 21:00

Élménygazdag olvasmány Vanyó József helytörténeti kötete

A Thury-várban mutatták be Vanyó József helytörténeti szempontból is komoly értékkel bíró, Az én Várpalotám címmel a közelmúltban megjelent könyvét.

Szabó Péter Dániel

Olyan emberekről és eseményekről írok, akik és amelyek egy helytörténeti munkában sem találhatók meg, mondta el Vanyó József

Fotó: Szabó Péter Dániel

Nem túlzás állítani, hogy a település múltja iránt érdeklődőknek igazi kincsesbánya Vanyó József könyve, hiszen a régi, mára talán elfeledett Várpalotát idézi meg a kötet. A téma azonban sokakat érdekel, jól bizonyítja mindezt, hogy szinte teljesen megtelt a vár Thury terme a kiadvány bemutatójára. Az eseményen a szépszámú hallgatóság mellett ott volt Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, valamint Katona Csaba alpolgármester, aki köszöntötte is a megjelenteket. 

– Szenzációs, ahogy Józsi bácsi ír, élmény olvasni általa a régi várpalotai helyszínekről, családokról, emberekről. Tele van a könyv anekdotákkal, s amellett, hogy pontos és precíz, nagyon élménygazdag olvasmány is egyben – fogalmazott Katona Csaba alpolgármester, majd hozzátette, olyan helytörténeti gyöngyszemet kapott ezzel a könyvvel Várpalota, melyet mindenkinek el kell olvasnia.

,,Vanyó Józsi bácsi idén tölti be kilencvenötödik életévét, s szép kora ellenére kiváló memóriával rendelkezik” – írja Campanari-Talabér Márta a kötet ajánlójában. A városvezető megemlíti, hogy a szerző most kiadott könyvében olyan régi időkre emlékezik vissza, amelyeket ma már nagyon kevesen ismerhetnek saját emlékeikből. Megidézi a két világháború között Várpalotán közismert családokat és történeteket, az akkor élt emberek hétköznapi életét. Ha ő nem írja meg, valószínűleg sok értékes helytörténeti adalék végleg eltűnt volna. Ettől olyan értékes és pótolhatatlan ez az írása – olvasható az ajánlóban.

Az én Várpalotám című kötet az 1934 és 1946 közötti időszakot öleli fel, térben pedig a mai Árpád utca vonalától a 8-as főútig terjed – mondta el a bemutató alkalmával Vanyó József. 

– E visszaemlékezésben olyan emberekről és eseményekről írok, akik és amelyek egy helytörténeti munkában sem találhatók meg, mert a várostörténet szempontjából szürke, említésre sem méltó személyek és történetek. Ennek ellenére ők és ezek voltak az én Várpalotám – mondta el a szerző. 

A Thury-teremben ezt követően Budai László, a Krúdy Gyula Városi könyvtár vezetője tartott rövid könyvismertetőt az érdeklődőknek. Kiemelte, véleménye szerint erőteljes üzenete van a kötetnek, hiszen a szerző saját maga által szerkesztett térképekkel, vázlatokkal és saját fényképes anyaggal gazdagon illusztrálta visszaemlékezését. 

– Egy ilyen típusú könyvet sosem lehet befejezni, csak abbahagyni az írását, és mindig kell további emlékeket gyűjteni, hogy még pontosabb legyen az a kép, amit tovább­örökítünk gyermekeinknek – mondta el Budai László.

A 95 éves szerzőt a bemutatót követően egy születésnapi tortával is meglepték a szervezők az esten, ahol egy- egy ingyenes példányt is kaptak könyvből a megjelentek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában