Közel 100 millió forintból

2023.07.14. 20:00

Két éven belül megújul a pápai evangélikus templom belseje

Felvizesedett talapzat, korhadások, beázott, repedező falak, balesetveszélyes stukatúros mennyezet – így fest jelenleg a pápai evangélikus templom belseje, melyet két éven belül közel 100 millió forintból hoznak rendbe.

Haraszti Gábor

Venczel Csaba gyülekezeti felügyelő, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Polgárdi Sándor esperes az esemény sajtótájékoztatóján

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az utóbbi évtizedekben kívül és belül többször is javításra, felújításra szorult az idén 140 esztendős épület, ám mint a beruházás kapcsán rendezett sajtótájékoztatón elhangzott, a mostanihoz hasonló volumenű, az épület teljes szerkezetét érintő beruházásra még nem volt példa.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a rekonstrukció kapcsán kiemelte, a Kárpát-medencében az elmúlt időszakban több mint 1000 templom újult vagy épült meg, ami a határon túlon a magyar nyelv megmaradásának egyik záloga.

- Polgárdi Sándor esperes állhatatos munkájának köszönhetően valósulhattak meg a korábbi felújítások és folyhat a mostani beruházás. Mint minden régi épületnél, így ennél is előfordul az, hogy a munkálatok során előre nem látható problémák merülnek fel, ami lassítja a kivitelezést, de előbb-utóbb a végére érünk – bizakodott a képviselő.

Polgárdi Sándor esperes elmondta, 2015-ben a tető felújításával kezdődött a munka, 2021-ben a kormány 15 millió forintos támogatáshoz jutottak a mennyezet javítására, mely az egyik legsürgősebb feladat.

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– A gyülekezet vezetése által szervezett gyűjtésnek köszönhetően 41 millió forintot meghaladó támogatást kaptunk a templom rendbe tételére, ám azt láttuk, hogy ez az összeg a mutatkozó műszaki gondokra és a megoldásra váró feladatokra nem elégséges. A kormánytól kértünk segítséget, levelünket az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársághoz továbbították, emellett megkerestük a Magyarországi Evangélikus Egyház valamint a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület elnökségét is. Kéréseink meghallgatásra találtak, az államtitkárság közel 42 millió támogatást nyújtott. A Bajorországi Evangélikus Egyházhoz is nyújtottunk be támogatási kérelmet 120.000 euró értékben, a Gusztáv Adolf Segélyszolgálatnál (GAS) a 2025. évre 7.666 euró értékben pályázunk. A gyűjtést a német evangélikus gyülekezetekben hirdetik meg és 2025-ben fog megérkezni. Összességében tehát két éven belül közel 98 millió forintból újulhat meg a templombelső - emelte ki az esperes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában