Építési telekre várnak

2023.08.24. 17:30

A falu, ahonnan nem akarnak elköltözni a fiatalok

A Lesenceistvándon élő fiatalok örömmel maradnának a faluban, ha lenne építési telek. Többek között annak biztosítása most az önkormányzat elsődleges célja.

Tóth B. Zsuzsa

Lesenceistvándon egyre erősödik a turizmus, a falu csendessége és szép fekvése is segíti azt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Amint azt Tóth Csaba polgármester elmondta, a Hegyalja utcai első projekt mellett a másodikat is előkészítették. Annak keretében a 26 építési teleknek helyet adó területen utat kellene kialakítani, megoldani a felszíni csapadékvíz-elvezetést, a villamos hálózat, a közvilágítás kiépítését, az ivóvizet, szennyvizet rákötni a rendszerre. Mindez mintegy 200 millió forintos összeg lehet. A kétoldalas utca telkeire van igény, több helyi fiatal jelezte már helyben maradási szándékát.

- Azonban  csak akkor tudjuk megvalósítani a fentieket, ha kapunk hozzá kormányzati támogatást, vagy amennyiben hitelt vehet fel az önkormányzat. Hiszen már eddig több, mint tíz millió forintba került a terület, többek között a magánszemélyektől való megvásárlás miatt. Miközben az éves adóbevétele a falunak 20 millió forint körül van. De a kormányzat családtámogatási politikájában bízunk és abban, hogy a külföldön élő honfitáraink hazatelepülhetnek - mondta a polgármester. A községben 2004-ben alakítottak ki utoljára telkeket, a Hegyalja utcában, ahol 32 családiház épült. Azóta már egy generáció felnőtt. Közben a falu öreg házai is vevőre találnak, felújítják azokat az örökösök, vagy a vásárlók, de több igény van, nagyrészt helyből. - Örömünkre nem akarnak elköltözni a fiatalok a csendes faluból, szívesen maradnának itt, mások pedig letelepednének. Sok szőlőhegyi telek szintén gazdát cserél, bár a szőlőterület folyamatosan csökken sajnos - nyilatkozta Tóth Csaba. 

A település temetőjét szeretnék bekeríteni a jövőben Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Hozzátette, hogy a nagyobb tervek között szerepel egy, az iskolában kialakítandó tornaterem építése, amelyet bérbe lehetne adni és téli edzéseknek szintén helyet adhatna. Sokat lendítene a sport témakörében a településen. Ami a mozgást illeti, a falu szeretne rácsatlakozni a kerékpárút hálózatra, ehhez már tervek vannak. Tapolca és Lesencetomaj felé kellene kiépíteni az utat, hiszen a városba sokan járnak dolgozni és a turizmus szempontjából ugyancsak lenne jelentősége. A több kisebb terv között szerepel az iskola kerítés építése és a temető bekerítése, a jelenlegi utak szélesítése és parkolók kialakítása többek között az iskola előtt. A szőlőhegy útjai rendezettek, a faluban csak az Iskola köz nincs leaszfaltozva, de az arra irányuló pályázatot már beadták. A József Attila utca egyik felét már szélesítették, a másikat is kellene, és igény van a sportpálya mellett egy öltöző építésére. A hagyományos szüreti felvonulások visszahozására ugyancsak, azonban ahhoz forrást kell keresni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában