Csiborpatkolók és emeletes akvárium

2023.08.27. 19:00

Anekdota alapján nevezték el az új kutatóhajót

Az érdeklődők egy kiállítás keretében az édesvizek környezettani kutatásába is bepillanthattak az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) nyílt napján, ahol az új kutatóhajó keresztelőjét is megtartották.

A Csiborpatkoló nevet kapta az intézet új kutatóhajója

Forrás: BLKI

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó ökológiai kulturális hét keretében Balaton – Tudomány címmel nyílt kiállítás augusztus 25-én, pénteken a kutatóintézetben. Az eseményen az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat nevében Hegedűsné Katalin főtitkárhelyettes, a VEB 2023 EKF nevében Can Togay művészeti, kreatív főtanácsadó, az MTA titkársága nevében Kondácsné Dallos Sarolta gazdasági igazgató mondott méltató szavakat.

A Balaton és kutatása iránt fokozódó társadalmi érdeklődés kielégítése érdekében fogalmazódott meg egy Balaton – Tudomány kiállítás megvalósításának gondolata. A kiállítás a Balaton-régió természeti-kultúrtáji adottságaira és folyamataira, fenntartható és klímaadaptív tájhasználati lehetőségeire fókuszál, s elsősorban tudományos megközelítést alkalmaz, de ráirányítja a figyelmet a technológiai-műszaki és gazdasági szempontokra, sőt, művészeti és társadalomtudományi kérdésekre is. Bemutatja a kutatóintézet múltbeli és mostani munkáját, jelentőségét.

Tablókon látható képekkel, szövegekkel, grafikonokkal ismertetik a Balaton-kutatás hagyományait és fejlődését, a tudósok szerepét a Balaton 1970-es évekre kialakult krízisállapota kezelésében és felszámolásában. Részletesen foglalkoznak a Balaton életének és 21. századi problémáinak áttekintésével. Ismertetik a mai kutatások fókuszpontjait, a kutatók és társadalom kapcsolatát és a kultúra és a művészet évszázados szinergiáit Tihanyban. Tárlókban állítják ki az intézet múltját, a Balaton egyes érdekességeit szemléltető tárgyakat. Több olyan művészeti alkotás is látható, amelynek tárgya a Balaton és térsége (zömmel az MTA Művészeti Gyűjtemény darabjai). Egy egy évszázadon át megőrzött, kétszintes akváriumot is megtekinthetnek az érdeklődők, benne balatoni halakkal. 

A kiállítás egyik legérdekesebb része az az emléksarok, amelyben egy 1930–50-es években volt kutatólaboratórium részletének imitációjával, régi kutatási eszközök segítségével idézzük fel a Balaton-kutatás első fénykorát, itt mutatják be Sebestyén Olga világhírű algológus kutatói munkásságát. Az intézet parkjában tanösvény formában jelennek kültéri tablók,  valamint tucatnyi tábla ismerteti a park növénytani érdekességeit. 

A kiállítás létrejöttét a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 6-6 millió forintos támogatása tette lehetővé ingatlan- és műtárgytulajdonos Magyar Tudományos Akadémia hozzájárulása mellett.

Kiállításon mutatják be a Balaton-kutatás múltját és jelenét, eredményeit
Forrás: BLKI

A BLKI új kutatóhajója szeptembertől kezdi meg munkáját a Balatonon. Kutatóink az intézet alapítása óta használnak kutatási mintavételekre, megfigyelésekre saját vízi járműveket. Ezek segítségével gondoskodik a közel egy évszázada gyűjtött hidrobiológiai adatok, sok évtizedes koherens adatsorok fenntartásáról, gyarapításáról, adatbázisban elérhetővé tételéről. A kishajó neve Csiborpatkoló lett, emlékeztetve arra az anekdotára, hogy egy évszázaddal ezelőtt Klebelsberg Kunó terve okán egyes parlamenti képviselők a „Minek egy ekkora gondban lévő országnak egy csiborpatkoló?” felvetéssel értetlenkedtek, amikor a Magyar Biológiai Kutatóintézet létrehozásáról vitáztak. Azóta a kutatók feltárták a Balaton megannyi titkát; ezek teszik lehetővé a tó tűrőképességének, fenntartható használatának megfelelő döntések előkészítését.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában