Az év fajai bakonyiasan – közönséges temetőbogár

2023.08.12. 21:00

Kész horror a bogártáplálkozás

Halvány liláskék szirmok, különleges levélformák, másfajta alagúthálózatot ásó nőstények és hímek, más érdekességek, no meg a tisztázandó kérdés a szarvas feleségének tartott agancsosról, a narancssárgában járt nászszertartás és egyéb védett szépségek – az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának kutatóit az év fajainak bemutatására kértük, abból a szempontból is, élnek-e egyedeik a Bakonyban. 

Rimányi Zita

Temetőbogár

Forrás: Wikipedia

Az év rovara, a közönséges temetőbogár dögevő, ciripel és példás szülő. Szárnyfedői megrövidültek, így a potroh vége szabadon látható. Megjelenése feltűnő, fekete szárnyfedőjén kettő-kettő zegzugos narancssárga szalagot visel. A cserjésekben párok más párokkal sokszor harcot vívnak a kisebb tetemekért. Általában egy műszak, nyolc óra elegendő a hullák tíz-harminc centiméter mély elásására. A tetem alól kiássák a földet, így az lassan lesüllyed, a kiásott földet a hullára hordják, melyet igyekeznek gömb alakúra hajtogatni, a szőrt vagy a tollat lerágják róla. A tápláléklánc fontos tagjai a ragadozó atkák, melyek a bogarakon sokszor nagy számban láthatók. Ezek a potyautasok a tetem fogyasztásában konkurenciát jelentő legyek petéit gyérítik. A bogarak a dögöt a nyálukkal bekenik, ezzel valamennyire lassítják a bomlás folyamatát. Az ásás végeztével párosodnak, majd a nőstény a tetemtől induló járatokba helyezi a tojásait. Ezt követően több alkalommal emésztőfolyadékot bocsát a tetembe, mely így részben elfolyósodik. A kikelt lárvákat a nőstény ciripelve hívja és az előemésztett dögből egyenként eteti őket. A lárvák a talajban készített kamrában bábozódnak. A kifejlett bogarak elsősorban ragadozók és a dögökön élő légylárvákra vadásznak. A Bakonyban gyakoriak. 

A BTM kutatói, tudósai segítettek cikksorozatunk összeállításában: Kutasi Csaba, Sinigla Mónika, Kovács Attila, Barabás Ádám. Külön írunk hamarosan az év ásványáról, nyersanyagáról és ősmaradványáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában