Emlék­ünnepség Pápán

2023.08.29. 11:30

Tisztelet a hős katonáknak

Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszár Egyesület emlék­ünnepséget szervezett az I. és II. világháborúban elesett katonák tiszteletére. Az eseményen Horváth Tamás, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának vezetője a 7. honvéd huszárezred hősies helytállását méltatta.

Haraszti Gábor

Katonai tiszteletadás a II. világháborús emlékműnél

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az ünnepség a huszárok felvonulásával kezdődött, majd az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar vezetésével a huszárok átvonultak a Lubiens­ki-emléktáblához, ahol megemlékeztek gróf Lubienski János huszár altábornagyról, a magyar királyi 7. honvéd huszárezred volt parancsnokáról. A megemlékezés az I. és II. világháborús emlékműnél folytatódott, ahol Kincses László szavalatát követően Horváth Tamás, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának vezetője mondott emlékbeszédet. 

– Úgy gondolom, elengedhetetlen hőseink és a katonai erények visszaemelése a köztudatba, fokozottan igaz ez az I. és II. világháborúban küzdőkre, őket ugyanis az 1945 utáni történetírás igyekezett kitörölni az emlékezetünkből. Ezért is van kiemelkedően fontos szerepe a katonai hagyományőrzők tevékenységének. Ők azok, akik a múlt értékeinek őrzésével, a katonai szellemi örökség tudatos gondozásával örökítik át számunkra a múlt dicső pillanatait. Ilyen szervezet a Pápai Huszár Egyesület is, amely egy olyan, másfél évszázaddal ezelőtt megalakult katonai egység emlékét őrzi, amelynek tagjai az első világégés során tanúsított hősies helytállásukkal méltán írták be magukat a magyar hadtörténet nagykönyvébe. 

A főosztályvezető emlékeztetett, a pápai huszárok hősiesen helytálltak többek között a gorodoki lovasrohamban, a gorlicei offenzívában, az 1916-os román betörés visszaverésében. 

– Szinte mindannyiunk családjában van olyan hős felmenő, aki végigharcolta a világháborúkat – folytatta a szónok. – Emléküket kötelességünk ápolni, hiszen csakis a múlt örökségéből tanulva és öntudatot nyerve állhatunk helyt a jelenkor kihívásai közepette. Számomra ezt a hős felmenőt egyik dédapám, Varga Sándor jelenti, aki pápai huszárként harcolta végig az I. világháborút, ezért is megtisztelő számomra, hogy ma itt lehetek. 

Az ünnepség zárásaként katonai tiszteletadás kíséretében Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszár Egyesület mellett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Horváth Tamás is elhelyezte a megemlékezés koszorúját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában