Ünnepi szentmise a székesegyházban

2023.08.21. 19:00

Titok, amit meg kell érteni

A magyar állam születésének emléknapján, augusztus 20-án ünnepi szentmisét tartottak a megújult veszprémi várnegyedben, a székesegyházban a Veszprémi Érsekség szervezésében.

Veol.hu

Takáts István megáldotta és szétosztotta az ünnepi kenyeret

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szentmise kezdetén Takáts István általános érseki helynök, a Szent Mihály-főszékesegyház plébánosa megáldotta az ünnepi kenyeret. Szentbeszédében azt mondta, Szent István király titkát akkor tudjuk megérteni, ha tudatosítjuk azt, az életnek vannak fajsúlyos kövei, igazságai, amelyeket az embernek le kell tennie ahhoz, hogy az életének stabilitása legyen. Szent István a kereszténységben, Krisztus követésében és a krisztusi örömhírben látta saját életének és a nemzetének fajsúlyos köveit. Ezer év múlva is azt mondjuk, milyen jó döntés volt a krisztusi elvekre építeni az életet és az országot. Nekünk is át kell gondolni, vannak-e az életünknek olyan igazságai, amelyekre építeni tudunk.

A prédikációban elhangzott, nem pillanatnyi érdekből született meg a magyar állam, szilárdította meg az egyházat, terjesztette a hitet, szervezte meg az ország védelmét. Szent Istvánt az az eszmény motiválta, hogy egyszer majd a királyok királya előtt kell számot adnia, ez határozta meg cselekedeteit, ez tette őt kiváló államférfivá. Bár Szent István király abban bízott, fia, Szent Imre herceg veszi át az ország kormányzását, irányítását, végül elvesztette a gyermekét. Ezért a király halálos ágyán felajánlotta az országot, a koronáját a Szűzanyának. Ez a tett nem egy kétségbeesett próbálkozás volt, sokkal inkább egy tapasztalt életút kiérlelt igazsága, így helyezve biztonságba nemcsak az életművét, hanem az országot is.

– István sem államférfinak született, hanem a feladatok, kihívások tették azzá. Nem elfutott ezektől, hanem lehetőségként tekintett rájuk. Ezek tették azzá, amivé Isten megálmodta őt. A feladatoktól nem megijedni kell, hanem vágyakozó szeretettel átölelni azokat, mert általuk kapjuk vissza igazi önmagunkat, segítségükkel növekszünk a szeretetben, hitben, gyarapodunk a készségekben, amelyeket adományként ott vannak az életünkben – emelte ki a plébános. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában