A jó termést ünnepelték

2023.09.26. 08:00

Egyik napról a másikra megkétszereződött a falu lakossága (videó)

Az Őszi Művészeti Fesztivál a Lesencevidéken programsorozat idejére Lesenceistvánd díszbe öltözött. A lakóházak előtt életnagyságú figurák, vidám életképek csaltak mosolyt az arra járó arcára, szinte minden helyi lakosra jutott egy-egy figura az ünnepre. A szüreti menet lovasokkal, kocsikkal, feldíszített traktorokkal, zenével és énekszóval járta be a falut, kicsik és nagyok együtt mulattak délután. A házak előtt meg-megálltak, elfogadva a helyiek szíves kínálását, hiszen abból sem volt hiány.

Tóth B. Zsuzsa

A Jó Laci Betyár sem hiányozhatott faluja mulatságáról

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Kultúr-Tárház udvarán Tóth Csaba polgármester beszédében méltatta, hogy milyen nagy dolog közösségben élni. – Ez mutatja meg, hogy a településnek van-e lelke. Ha össze tudunk fogni, és együtt mulatunk, akkor ez azt bizonyítja. Hiszen a szüreti felvonulás nem szól másról, mint az ünneplésről. Ünnepeljük a betakarítást, a szőlőszüretet és mindent, ami ilyenkorra megterem. Hiszen mindenki szüretel valamit, ha paprikát termel, vagy paradicsomot, esetleg szénát, akkor azt. A szüreti felvonulás nem csak a szőlőről szól, de szeretjük azt ünnepelni, hiszen finom a leve, amit szívesen fogyasztunk – mondta a polgármester, és megköszönte mindazok munkáját, akik az esemény sikeréért tettek. 

A szőlőharang vezette a menetet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A településen született, a falu díszpolgára, a Jó Laci Betyár szintén üdvözölte a szüretet ünneplőket. – Ugyan a Lesencéktől a Balatonig hagyományos szüreti mulatság idén elmaradt, örülök, hogy Lesenceistvánd megtartja a maga rendezvényét. Jó érzés itt lenni és találkozni a régi arcokkal, de ne feledkezzünk meg egy emberről. Ugyanis annak idején, amikor Noé apánk Isten parancsára az özönvíz elől menekülve rohant bárkájába, azt az egyet jól tette, hogy a gyümölcsfákat és a szőlőt el nem felejtette. Neki köszönhetjük, hogy a pálinkát és a bort ismerjük, attól erőnket, jókedvünket leljük. Ezért legyen itt ma mindenkitől hála, igyunk emlékére és mulassunk máma – verselt a betyár. 

A legkisebbek is megünnepelték az idei termést
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen a kultúrházban Lego-foglalkoztató várta a gyerekeket, a cserkészcsapat toborzót és kézműves szöszmötölő foglalkozást tartott, régi helyi szüreti felvonulásokon készült fényképeket állítottak ki, és a gyerekek alkotásait mutatták be. 

Az ünnepi műsorban felléptek az óvodások, Laci és a mulatós asszonyok, a Zalaapáti Harmonika Zenekar, a Tapolcai Musical Színpad tagjai, majd közösen vacsorázott és mulatott mindenki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában