Egészen különleges rendezvény

2023.09.10. 18:00

Karneváli hangulatban zajlott a szentgáli szüreti felvonulás

Szüreti felvonulást rendeztek a hétvégén Szentgálon, ahol kitűnő hangulat, lovak és fogatok, feldíszített traktorok, zenés műsor, finom ételek és italok várták a helyieket és az érdeklődőket.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/archív

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője szerint a szentgáli egészen különleges rendezvény. Sokan vannak népviseletben, hihetetlen a vendéglátás, nagyszerűek a programok.

– Szentgál megmutatja azt, hogy a közösségi életet hogyan kell jól formálni – mutatott rá a helyszínen Ovádi Péter. – A település vezetése mindent megtesz azért, hogy a közösség együtt legyen, és minden olyan rendezvényt megszerveznek, amire van igény. 

Hozzátette, a kistelepülési életnek az egyik fő vívmánya az, hogy a közösségek erősek és szeretnek együtt lenni. Jó látni, hogy egy szüreti felvonulás is nagyon jó alkalom arra, hogy találkozzanak az emberek egymással. Úgy vélte, hogy a felvonulás a hagyományokat is felébreszti, hiszen néptánccsoportok tartanak bemutatót, amelyek a falut is körbejárják.

Weisz Elvira polgármester a Naplónak elmondta, a szüreti felvonulás immár hagyománnyá vált Szentgálon. Hozzátette, ugyan ma már nincs szőlő a településen, ám annak idején minden gazdának volt ültetvénye a Balaton-parton, és egy környékbeli, úgynevezett borhordó úton mentek le a tóhoz. Beszélt arról is, hogy immár több mint egy évtizede a Herceggyöpi Lovas Egyesület ötlete volt ez a felvonulás, ami évről évre kinőtte magát, rengeteg lovas és traktoros érkezik a környező településekről. Mint fogalmazott, nagy öröm, hogy ezért nemcsak a szentgáli, hanem a környező települések közössége is magáénak érzi az eseményt, akik minden évben jönnek Bándról, Nagyvázsonyból, Nemesvámosról, Úrkútról, Márkóról. 

A szüreti felvonulást idén is néptánccal nyitották meg, majd a menet elindult a megszokott útvonalon, melybe több állomás is be volt iktatva. Megálltak szombaton is, és a helyieket néptánccal szórakoztatták. Mindenhol borral, pogácsával, süteményekkel kínálták a lakókat, amit ők is viszonoztak a szokások szerint. Közös vacsorára is sor került, szólt a zene, a népi játéktéren pedig a gyerekek sem unatkoztak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában