Adjuk tovább az örökséget

2023.09.02. 18:50

Kárpát-medencei református oktatási intézmények közös tanévnyitóját tartották Pápán

Egyházi iskoláink, így a Pápai Református Kollégium is, azzal tehetik a legtöbbet, ha a növendékeiket elindítják és megerősítik Jézus követésének útján, mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kárpát-medencei református oktatási intézmények közös tanévnyitóján Pápán, az új diákotthon épületének átadásán.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos

Több mint ezer esztendője van keresztény oktatás hazánkban, ötszáz éve református oktatás Pápán. A Kárpát-medencében a legősibb, pannonhalmi iskolától számítva harmincnégy, Pápán 1531 óta tizenhat nemzedéket indított útjára a keresztény magyar iskola. Az egykori pápai diák, Jókai Mór az egyházi intézmények legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy azok Istennek, hazának, a tudománynak neveljenek. Ez a három tartotta meg több mint ezer esztendőn keresztül a magyarságot a Kárpát-medencében, fogalmazott Kövér László. Ez vált a Pápai Református Kollégium jelmondatává is, amit 1895-ben helyeztek az épület homlokzatára, 1952-ben eltávolítottak onnan, majd 1994-ben visszatették a helyére.

Az Országgyűlés elnöke Jókai Mór A jövő század regényét idézve feltette a kérdést, miként lehetünk győztesek, erősebbek azoknál, akik le akarnak győzni minket. 

- Mi, keresztények csak akkor lehetünk győztesek, ha Jézus követői maradunk. Egyházi iskoláink, így a pápai református kollégium is, azzal tehetik a legtöbbet, ha a növendékeiket elindítják és megerősítik Jézus követésének útján. A szülők, tanárok és a magyar állam azért végzik a feladatukat, hogy a fiatalok győztesek legyenek saját életükben.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte, a magyarság addig maradhat meg, amíg keresztény szabadságában és ebben gyökerező kultúrájában élhet. Szólt arról, hogy a kormány igyekszik biztosítani az egyházi oktatást, támogatni a vallási felekezeteket. Az elmúlt tizenhárom évben Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein több mint 3700 templom újult meg, 200 új templom – köztük 55 református – készült el. 2010 óta az állam közel 326 milliárd forintot fordított az egyházi intézmények fejlesztésére, több mint 400 intézmény felújításához, építéséhez járult hozzá, a Dunántúli Református Egyházkerületben több mint 25 milliárd forintot fordítottak az egyházi intézményekre. A célt csak akkor érhetjük el, ha megújulnak a közösségek, amik a mi elkötelezettségünk, felelősség- és áldozatvállalásunk révén fejlődhetnek, zárta beszédét a szónok.

A Kárpát-medence református oktatási intézményeinek tanévnyitóján 110 református köznevelési intézmény képviselői vettek részt, többek között Felvidékről és Erdélyből is. Az istentiszteleten Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arról az örökségről beszélt, amit Isten igéje, a Szentírás jelent számunkra, ez a legnagyobb kincsünk, ezt védjük és őrizzük. Az egyházi intézmények feladata, hogy összekössék a legmodernebb tudást az ősi bölcsességgel. Fontos, hogy az egyházi iskolák ne „zárványként” működjenek, legyen kapcsolatuk a magyar iskolarendszer többi tagjával is. Nem szabad elherdálnunk, úgy kell továbbadnunk azt az örökséget, amit Jézus Krisztustól kaptunk, hogy az vonzó legyen mások számára. Jézus Krisztus a forrás, az eredet, minden tőle indul ki, feltámadásának győzelméből. 

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében úgy fogalmazott, felemeljük életünket, az iskolákat, a ránk bízott gyermekeket, a hazánkat, a világot a szent Isten felé, aki szeretetével körbeöleli az életünket. Intézményeinket is a tőle jövő reménységgel, békességgel töltjük meg. 

Ő mondott áldást az istentisztelet után átadott új diákotthon ünnepségén. A korszerű, modern építészeti megoldásokkal, formákkal, anyaghasználattal, kortárs hangnemben komponált épület 180 férőhelyes, a diákok vasárnap költöznek be. A kollégium építési munkálatai 2020. március 1-jén kezdődtek és idén június 30-án fejeződtek be. 

 

Délután tanévkezdő fenntartói és intézményvezetői, valamint hittanoktatói értekezleteket tartottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában