Homokzsákot homokzsákra

2023.09.22. 14:00

Nagyon más az árvíz és a villámárvíz

Árvízvédelmi gyakorlatot tartott Sólyban a napokban a Veszprém Vármegyei Területi Védelmi Bizottság felkérésére a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Részt vett rajta több települési önkéntes mentőcsoport mellett húsz önkéntes tartalékos katona.

Rimányi Zita

Megtanulták a nyúlgátépítést: önkéntesek, szakemberek együtt gyakorolták, mit kell, lehet tenni árvíz, villámárvíz esetén

Forrás: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A vízügyes elméleti oktatásban szó volt az árvíz és a helyi vízkár (villámárvíz) közötti különbségről, beszéltek a szakemberek az ideiglenes védművek építésének technikájáról, és Veszprém vármegyei példákon keresztül mutatták be a védekezés közben adódó feladatokat. Felhívták a települések képviselőinek figyelmét a vízfolyások parti sávjának jogszabály által szabályozott szabadon hagyására a megfelelő fenntartás és árvízi biztonság érdekében. A gyakorlati foglalkozáson az önkéntesek megtanulták a nyúlgát építését homokzsákokból, és a buzgárelfogás technikájával is megismerkedtek. 

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lapunknak elküldött tájékoztatása szerint a gyakorlat célja az volt, hogy a résztvevők az alapvető vízkárelhárítási ismeretek birtokában legyenek, és adott esetben egy árvízi vagy vízminőségi káresemény kapcsán meglegyen a megfelelő tudásuk a védekezéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában