Kovács család

2023.10.31. 16:00

A földigiliszták is besegítenek: ez a zirci család tudja, mi fán terem a komposzt +fotók

A konyhai és a kerti hulladékot mind komposztálja a zirci Kovács Alfréd és felesége, Terike – erről már írtunk lapunkban. Most – ahogy megígérték – azt is megmutatták, hogyan tudják ennek eredményeként veteményesükben a talajjavítást megoldani.

Rimányi Zita

Kovács Alfréd a komposztterítésről: "Reményeink szerint jövőre is vegyszermentes bő termés lesz a jutalmunk. Ami még számunkra plusz öröm, hogy a gyerekeket is be tudjuk vonni ezekbe a munkálatokba"

Fotó: Olvasó

Kovácsék a családi házuknál gödörben gyűjtik, érlelik a szerves hulladékot. A jó komposzt eléréséhez minél apróbbra vágják, darálják, többször átforgatják, hogy keveredjen, levegőzzön. Ha tudunk, telepítsünk piros, vékony földigilisztákat a komposztáló helyünkre, mert felbecsülhetetlen munkát végeznek – javasolják a példájukat követőknek Kovácsék és hozzáteszik: nagyon gyorsan szaporodnak.

− Most, hogy betakarítottuk a termést, kihordtuk az összeérett komposztot a veteményeskertbe, elterítettük és beszántattuk, így természetesen a giliszták is kikerültek a kertbe, ahol tovább folytatják áldásos tevékenységüket. Lazítják, táplálják, szellőztetik a termőtalajt, a vízmegkötésben, a lebontásban is fontos szerepet töltenek be. Reményeink szerint jövőre is vegyszermentes bő termés lesz a jutalmunk. Ami még számunkra plusz öröm, hogy a gyerekeket is be tudjuk vonni ezekbe a munkálatokba – fogalmazott Alfréd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában